1 av 2
Margareta B Kjellin, moderat riksdagsledamot från Hudiksvall, ställer sig frågande till att Gävleborgspolisen fått sådant litet anslag. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
2 av 2
Tony Härdin, biträdande operativ chef inom polisen i Gävleborg. Foto: Linnea Johansson/SR Gävleborg.

Gävleborgspolisen har fått minst ökat anslag i hela landet

"Det här är ett stort problem"
1:38 min

Gävleborgspolisen har fått sina anslag ökade med 7 procent under perioden 2006 till 2010. Det är den lägsta ökningen bland alla län i landet.

Margareta B Kjellin, moderat riksdagsledamot från Hudiksvall, säger till P4 Gävleborg att det kan få allvarliga konsekvenser. Hon har nu har skickat ett brev till rikspolisstyrelsen för att få svar om bemanningsbristen i länet.

– Man kan jämföra med tillexempel Kronobergs län som har fått 20 procents ökning. Det finns faktiskt inget annat län som har fått så lite som sju procents ökning, säger den moderate riksdagsledamoten Margareta B Kjellin.

Vilka problem kan det här ge?

– Jag har under våren besökt både familjecentraler, ungdomsmottagningar och polismyndigheten, framför allt i den norra delen av länet.
Det man ser är att det saknas poliser så att man inte kan ha en generationsväxling med kompentensöverförening utan att det uppstår brister på annat håll i polisarbetet, förklarar Margareta B Kjellin.

– Och det här är ett stort problem, framför allt hos ungdomspolisen. Om vi inte ha en kontinuitet och kunskap och kan söka upp ungdomar i ett förebyggande arbete slår det väldigt hårt mot Gävleborgs län i framtiden, enligt Margareta B Kjellin.

Tony Härdin, biträdande operativ chef inom polisen i Gävleborg, håller med om bilden som Margareta B Kjellin målar upp. Men han hoppas att det ska bli ändring framöver.

--

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".