Foto: Scanpix (arkivbild)

Ungdomsmottagningarna i Gästrikland är pressade

Ökningen är påtaglig säger Maria Öhagen
1:35 min

Trycket på ungdomsmottagningarna i Gästrikland har blivit större. Framför allt är det ungdomar i åldrarna 18 till 23 år som söker för psykosociala problem, som blir fler.

Vad ökningen berodde på var till en början oklart. Det säger Maria Öhagen, vårdenhetschef inom familjehälsan i västra Gästrikland.

– Klart är emellertid att trycket har ökat påtagligt, jämfört med situationen för fem till sex år sedan, konstaterar hon.

Större barnkullar en förklaring
Orsaken till att allt fler söker sig till ungdomsmottagningarna kan bero på de stora barnkullar som föddes på slutet av 80-talet och början på 90-talet. Det säger Ulla Waxin som är divisionschef för primärvården i Gävleborg och som också har kunnat konstatera en ökning.

 – Det är både ungdomsmottagningarna och hälsovårdscentralerna som har fått fler besök av patienter i åldersspannet 18 till 23 år, säger hon.

Vårdcentralerna skickar ungdomar vidare
Det var ungdomsmottagningarna som först reagerade på att allt fler ungdomar i åldrarna 18 till 23 år blev hänvisade från vårdcentralerna när de sökte hjälp för psykosociala problem.

Problemet misstänktes alltså först handla om att vårdcentralerna medvetet skickade fler patienter. Ungdomsmottagningar har emellertid hittills pallat för det ökande trycket säger Mikael Wall, vårdenhetschef på ungdomsmottagningen i Gävle:

– Vi hinner med ganska bra! I Gävleborg som helhet är det 80 procent av alla de unga som söker hjälp som också får en tid inom en vecka, säger han.

Bättre samordning krävs
I samband med att de största barnkullarna som föddes i början av 90-talet nu är på väg ut från ungdomsmottagningarna, kommer troligtvis belastningen att bli mindre i framtiden. Men det ökade trycket har medfört diskussioner om tydligare riktlinjer för ungdomsmottagningarna.

– Vi måste tydligare slå fast vilka patienter som ska söka sig till hälsocentralena och vilka som ska komma till ungdomsmottagningar. Det pågår redan ett utvecklingsarbete runt de frågorna, konstaterar Mikael Wall

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".