1 av 2
Landstinget Gävleborg spenderade cirka 250 000 kronor på Almedalsveckan 2012 och räknar med att göra av med lika mycket i år. Foto: Mika Koskelainen / SR Gotland
2 av 2
Landstingsrådet Eva Tjernström (S) tycker att landstingets deltagande i Almedalsveckan har varit lyckat. Foto: Gusten Holm
Gävleborg

Dyr Almedalsvecka för landstinget Gävleborg

"Har varit väldigt lyckat"
2:02 min

Landstinget Gävleborg är det landsting som spenderade tredje mest på Almedalsveckan förra sommaren. Länets skattebetalare fick lägga ut en kvarts miljon kronor på allt från resor, mat och boende för politiker och tjänstemän till pianospel och vin på landstingets mingelkväll. Trots en oklar effekt för landstingets verksamhet tänker landstinget delta med samma budget i årets Almedalsvecka.

Sveriges Radio har granskat hur mycket landets landsting spenderade på Almedalsveckan 2012. Alla utom tre har svarat på våra frågor. Och landstinget Gävleborg har den tredje högsta kostnaden: cirka 250 000 kronor. Ett tjugotal politiker och tjänstemän reste till Visby på skattebetalarnas bekostnad.

Landstingsrådet Eva Tjernström (S) förklarar den höga kostnaden med att landstinget Gävleborg har valt att förlägga ett antal seminarier till Almedalen eftersom det är lättare att få intressanta medverkande och många besökare där än på hemmaplan.

– Och det har varit väldigt lyckat, säger hon.

En kväll anordnade landstinget mingel för inbjudna gäster. Lokalhyra, snittar, pianomusik och vin kostade på 38 500 kronor.

Eva Tjernström missade själv Almedalsveckan, men hon tror att minglet var värt pengarna:

– Det är ju ett sätt att avrunda dagen för dem som har varit hos oss, och jag tror att jag har hört att det var uppskattat.

Hur utvärderar ni nyttan av Almedalsveckan?

– Dels genom att se till antalet deltagande, men också genom den feedback som vi får efteråt – vad man har tyckt om våra seminarier. Och så knyter man kontakter och kan fortsätta att diskutera viktiga frågor.

Kan du ge något konkret exempel på hur deltagandet i Almedalsveckan har varit till gagn för landstingets verksamhet?

– På verksamhetsnivå kan jag inte svara på det.

Trots att landstinget anser att Almedalsveckan är viktig har fullmäktige, landstingets högsta beslutande organ, inte fått veta vad deltagandet har gett.

I inledningen av vår granskning meddelade landstinget via e-post att deltagandet återrapporterades till fullmäktige vid första sammanträdet efter sommaruppehållet.

Men det visar sig vara fel. Almedalen inte nämns med ett ord, vare sig i protokollet eller i webbsändningen från sammanträdet. Eva Tjernström medger att det är en brist.

– Absolut, det håller jag med om.

I år åker landstinget till Gotland med samma upplägg som i fjol – och samma budget.

– Det blir ungefär samma arrangemang, med intressanta medverkande från andra landsting och regioner, säger Eva Tjernström.

Blir det en mer systematisk utvärdering i år än förra året?

– Om vi inte har gjort det ska vi naturligtvis göra det.

Blir det mingel i år också?

– Ja, det tror jag nog.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".