Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
MIDSOMMAR

Långa köer i midsommartrafiken

I och med midsommarhelgen kör det fler bilar än vanligt på vägarna, vilket har lett till långa köer i och förbi Gävle under kvällen.

– Många har slutat jobba och har packat bilen och är på väg dit de ska fira midsommar, säger Beisi Sundin vid Trafikverket.

Enligt Sveriges Radios trafikredaktion är det köer längs med hela E4:an mellan Uppsala och Gävle, med stillastående bilar här och var. Och en trafikolycka som inträffade på E4:an i höjd med Mehedeby i Uppland strax före 21.30 har lett till kilometerlånga köer.

En trafikolycka mellan en motorcykel och en bil inträffade under kvällen vid korsningen Axmartavlan på E4:an norr om Gävle, och olyckan orsakade stopp i trafiken.

– Motorcykeln körde av vägen och föraren är förd med ambulans till sjukhus, säger Temo Allenbäck, vakthavande befäl vid Gävleborgspolisens länskommunikationscentral.

Midsommarhelgen är en av Sveriges värsta trafikhelger och i snitt dör sju personer och nästan 300 skadas under midsommardagarna.

– Julen och midsommar brukar vara de mest olycksdrabbade helgerna, säger Linda Bengtsson vid Trafikverket.

Anledningen är förutom höga hastigheter och rattfylleri att ovanligt många trafikanter befinner sig på vägarna.

Vilket är ditt råd till midsommartrafikanterna?
– Planera din resa, ta pauser och håll avstånd. På söndag kommer det att vara jättetjockt med trafik också, då folk ska hem, säger Linda Bengtsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".