Stadsbussarna i Gävle förväntas att rulla som vanligt fram till onsdagen.

Busstrejken har nått Gävle

Henrik Nyquist: "Framåt onsdagen tar bränslet slut"
0:28 min

I dag sprider sig kommunals busstrafikstrejk också till Gävle. Kommunal och Bussarbetsgivarna har strandat sina avtalsförhandlingar och i dag kommer planenligt ytterligare 800 bussförare på flera orter i Sverige att tas ut i strejk. I Gävle är det emellertid ännu så länge endast verkstads- och servicepersonal som nu tas ut i strejk.

Det utvidgade varslet gäller bussförare i Norrköping, Strängnäs, Halmstad och Västerås/Hallstahammar. I Jönköping, Gävle och Östersund är verkstads- och servicepersonal varslade.

Sedan i onsdags strejkar redan ett tusental bussförare i Stockholm, Södertälje och Umeå. Nu tillkommer alltså 800 strejkande vilket ytterligare kommer att inverka på kollektivtrafiken.

Busstrafiken stannar på onsdag

I Gävle förväntas emellertid inte effekterna att märkas förrän på onsdag. Det säger Henrik Nyquist, informationsansvarig vid Nettbuss Stadsbussarna som kör stadstrafik i Gävle.

– I dag och i morgon räknar vi med att bussarna ska gå som vanligt. Men på onsdag blir det förståss värre när bussarna helt enkelt inte tankas längre, när bränslet då tar slut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".