Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

TV-avgift även för datorer

Johan Gernandt från Radiotjänst besvarar lyssnarnas frågor om tv-avgiften
9:11 min
Har du en dator? Då måste du också betala tv-avgift. Foto: Berit Roald / Scanpix

Har du en dator med internetuppkoppling? Då måste du betala TV-avgift. Det står klart efter att förvaltningsrätten i Luleå nu avslagit de första 19 överklagandena av tv-avgift för datorer. Johan Gernandt, kommunikationschef på Radiotjänst svarade på frågor från våra lyssnare i P4 Eftermiddag.

Det var i vintras som Radiotjänst införde nya krav för vilka utrustningar som ska vara avgiftsbelagda. Sammanlagt är det 19 personer som får avslag i den här prövningen.

Senare kommer rätten pröva om de nya bestämmelserna även ska gälla surfplattor och mobiltelefoner.

Johan Gernandt, kommunikationschef på Radiotjänst besvarade några av de frågor som P4 Gävleborgs lyssnare undrat över:

Fredrik Larsson: Om man har tillgång till en dator via jobbet, måste man betala TV-avgift då?

- Om jobbdatorn är hemma i varaktigt bruk så kan den bli avgiftspliktig där hemma. Men du behöver ju inte betala någon avgift för din jobbdator om du redan har en avgift som är knuten till din bostad.

Är det man själv eller jobbet som då ska betala avgiften?

- Företag har ju också en avgiftsplikt. Och där gäller en avgift för ett organisationsnummer. Det vill säga att även ett större företag bara betalar en avgift för alla de datorer och tv-apparater som de har.

Inger Sjöblom: Vad gäller för utlandssvenskar, alltså svenskar som sitter och tittar på exempelvis SVT play från andra länder?

- TV-avgiften betalar man inom Sveriges gränser. Sedan är det klart att en del av utbudet spiller över utanför våra gränser, men inte allt.

- Det handlar om rättigheter och annat som gör att den som tillhandahåller tjänsten inte har rätt att fullt ut "streama" innehåll utanför Sveriges gränser.

Hur är det med smarta mobiltelefoner med internetuppkoppling?

- Ingen av domarna som togs upp i dag handlar om det. Och bara någon enstaka av alla de mål som står på kö hos förvaltningsrätten i Luleå handlar om just smarta mobiltelefoner.

- Men i strikt juridisk mening så är en smart mobiltelefon också en avgiftspliktig utrustning. Det vill säga att den faller in i samma teknikneutrala begrepp som datorer och traditionella tv-apparater gör.

- Lagstiftningen tar inte sikte på vad man tittar på, utan siktar mer på själva innehavet av utrustning. Så det spelar alltså ingen roll vilket utbud du tar emot i din apparat, avslutar Johan Gernandt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".