Far och son Bergqvist berättar om konstnärens kamp mot cancern

1:31 min

Nästan alla människor kommer någon gång i kontakt med cancer. Som drabbad, anhörig eller vän. Varje år får ca 55 000 personer cancerdiagnos i Sverige. Konstnären Bror-Eric Bergqvist i Bjuråker är en av dem. Hasse Persson fick höra Bror-Erics historia, men också Bror-Erics son Mikael som ser på händelseförloppet utifrån sitt perspektiv. Allt resulterade i serien Cancer - En familjeberättelse, i sex delar.

Varje år drabbas 55 000 människor i Sverige av cancer. Konstnären Bror-Eric Berqvist fick det dramatiska besked i november. Sedan årsskiftet kämpar han mot sin sjukdom, en sjukdom som även drabbar anhöriga. Sonen Mikael Bergqvist är med i vår serie Cancer - En familjeberättelse.

Familjen lever på hoppet

– Man hoppas och tror, det gör man ju. Men sen har man någon sorts annan klocka så man vet ju hur allvarligt det är. Man vet hur det gått för andra så det är klart att man haft väldiga funderingar på kvällarna innan man går och lägger sig.

– Det går bra så länge man jobbar men just nu känns det positivt, tycker jag då. Trots att det inte är klart än men det är på god väg, i alla fall, säger Mikael Bergqvist.

Läkaren sa att han skulle avlida
Bror-Eric Bergqvist säger att han känner det som att livet börjat på en ny vända. Att han fått en omgång till:

– Det känns jätteskönt. Verkligen. Så nu ska vi köra sommaren och turistsäsongen. Jag ska dela ut kulturstipendiet runt den 20 juli, tror jag det är, vid Bjuråkerstämman. Då ska det bli roligt att träffa läkaren som sa att jag skulle hem och avlida, han brukar gå på stämman han med. Han tror kanske att det är ett spöke som står där, avslutar Bror-Eric Bergqvist.

Seriens sex delar hör du klockan 11 varje vardag i Förmiddagen på P4 Gävleborg med start i dag, onsdag.

Hasse Persson

Tel: 070-588 72 83
hasse.persson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista