Bengt-Åke Nilsson (c) vill att medborgarna komma med förslag. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio.
Hudiksvall

Hudiksvalls kommun vill bli bäst i landet

"Det är alldeles rätt"
1:44 min

Hudiksvall ska bli landets bästa kommun att leva och verka i år 2020. Den visionen har kommunfullmäktige beslutat om. För att nå dit vill kommunen nu veta hur hudikborna själva vill ha det. Att invånarna nu får en chans att vara med och påverka uppskattas av Hudikborna.

– Det är alldeles rätt det. Det är ju vi invånare som är Hudiksvalls kommun. Det känns bra, säger Eva Munter och Leif Folkesson som bor i Hudiksvall.

Politikergrupp ska skapa bästa kommunen
"Glada Hudik - Sveriges bästa kommun att leva och verka i år 2020" så står det på kommunens hemsida och arbetet med att nå det högt satta målet har nyligen kommit igång. En grupp med politiker från alla partier som finns representerade i kommunfullmäktige har bildats och den ska nu arbeta med att nå den här visionen.

– Just nu så går vi ut och känner efter hur medborgarna vill ha det. De får komma med förslag, säger centerpartisten Bengt Åke Nilsson som är ordförande för gruppen som jobbar med den här visionen. Han berättar att förslagen som då bland annat kommer in från allmänheten tillslut ska resultera i konkreta och mätbara mål.

– Vi ska försöka jobba fram mätbara mål så man får indikationer och ser vad som förändras. Det ska inte bara ske i den här gruppen utan det ska fortplanta sig nedåt i organisationen, ut i förvaltningarna. Så att alla jobbar åt samma håll, säger Bengt-Åke Nilsson (c).

Hur realistiskt ser du på den här visionen att bli bäst i Sverige?

– Om man inte har något högt mål så är det svårt att komma dit. Så jag tror nog att vi ska kunna komma en bra bit påväg med det här målet.

Hudikborna Eva Munter och Leif Folkesson i centrala Hudiksvall vet vad dom vill förändra för att kommunen ska bli bättre.

– Bättre bussar på landet, bättre förbindelser, säger Eva Munter.

– De borde bli snabbare på att fatta beslut, jag tänker på Medskog och hamnen och så vidare, istället för att dra allting i långbänk, tycker Leif Folkesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".