Friande dom kritiseras och välkomnas

Pingstpastorn Åke Green friades på fredagen av Göta hovrätt för hets mot folkgrupp. Att säga att sexuella abnormiteter är en cancersvulst är inte olagligt enligt hovrättens dom. Och den här friande domen kritiseras av vissa och välkomnas av andra.

-Det är helt galet. Åke Green har glömt det allra viktigaste som Jesus sa - att man ska älska sin nästa som sig själv, säger Sara Hultgren som är ledamot i RFSL:s styrelse för Gävleborgs län.

Det var på Öland sommaren 2003 som pingstpastorn Åke Green höll en predikan. Han sa att aids kan skyllas på homosexuella. Han sa också att homosexualitet är en synd och att sexuella abnormiteter är en cancersvulst på samhällskroppen.

-Det kan inte tolkas på annat sätt än som en uppmaning att den här cancersvulsten borde skäras bort. Att säga så borde vara straffbart, säger Sara Hultgren.

Tingsrätten fällde Åke Green för hets mot folkgrupp och gav en månads fängelse. Men hovrättens dom friar pingstpastorn helt. Hovrätten skriver att Åke Greens predikan kan starkt ifrågasättas, men att det var hans tolkning av bibeln. Den får framföras även om den är främmande för de flesta enligt hovrätten.

-Alla ord var inte väl valda men man får hålla en dålig predikan. Det här var en utläggning av en bibeltext och det får man göra. Det tycker jag är logiskt, säger Sven Gunnar Hultman som är pastor i pingstkyrkan i Gävle.