För butikschefen Kaija Valtonen, Gävle, är den nya kameraövervakningslagen efterlängtad. Hennes förhoppning är att det ska bli lättare att stoppa snatteri i fortsättningen. Foto: Josefine Owetz/Sveriges Radio.

Ny lag underlättar kameraövervakning i butiker

"En väldigt stor lättnad"
1:30 min

Möjligheten att använda kameraövervakning blir lättare när lagen ändras. Från och med den 1 juli kommer det inte längre att krävas tillstånd för att övervaka butiker, banker och parkeringshus. I fortsättningen räcker det med att man anmäler hos Länsstyrelsen.

Tidigare har endast inspelning över kassor och entréer varit tillåtet. Men med den nya lagändringen får butiker i fortsättningen ha inspelning även inne i butiken. Det välkomnas av Kaija Valtonen, som är butikschef på Designforum i Gävle.

– Det känns som en enorm lättnad. Vi har ständigt snatterier som pågår och vi kan inte bevisa det. Men med kameror blir det annorlunda, säger Kaija Valtonen.

I fortsättningen kommer butiker skicka in en anmälan till Länsstyrelsen om att man vill ha kameraövervakning på övriga butiksytor.

– För att kunna få det tidigare har man varit tvungen att söka tillstånd, och det har varit väldigt svårt att få. Så lagändringen blir en förenkling för butikerna, säger Martin Coborn, jurist på Länsstyrelsen i Gävleborg.

Den nya lagen innebär att det kan komma att bli fler uppföljningar för Länsstyrelsen av övervakningskameror i länet. Det krävs försiktighet med hur materialet hanteras.

– All kameraövervakning ska alltid ske med hänsyn till den personliga integriteten. Känsliga platser får man inte övervaka, säger Martin Coborn.

På måndag börjar nya lagen att gälla och butikschefen Kaija Valtonen berättar att hon omgående kommer att ordna så att hennes butik får kameraövervakning.

Så här säger hon om sin förhoppning med lagändringen:

– Det är att vi ska kunna anmäla betydligt fler. Och att vi kan bevisa att snatterier har skett genom att vi har det på film, säger Kaija Valtonen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".