Chulle Rytkönen känner sig stolt över att bandet han är sångare i, Morgana Lefay, får släppa eget öl. Foto: Magnus Hansson/Sverigesradio

Morgana Lefay från Bollnäs släpper eget öl

1:44 min

Nu kommer hårdrocksbandet Morgana Lefay från Bollnäs göra sällskap med bland andra Iron Maiden och Kiss. Snart kommer de nämligen alla ha sitt eget öl.

– Det känns fantastiskt bra, det gör det. Det är någonting jag är väldigt stolt över, säger Chulle Rytkönen sångare i bandet.

1986 bildades Bollnäsbandet Morgana Lefay som från början hette Damage. Nu 27 år och tio skivor senare är det dags för gruppen att släppa sitt eget öl. Och det var Chulle Rytkönen själv som kom med idén.

– Det slog mig en dag att vi ska ha en egen öl såklart. Vi tycker ju om öl i vårat band och vi har druckit hemskt mycket öl på väldigt många olika platser i världen. Så varför inte? Sedan är det ett bra sätt att marknadsföra bandet, konstaterar Chulle Rytkönen.

 Sagt och gjort. Chulle Rytkönen tog kontakt med Hälsinge Ånbryggeri i Ljusne som inte var sen att haka på. Därför kommer nu alltså Morgana Lefey samsas med bland andra Kiss och Iron Maiden på systembolagets ölhyllor.

– När jag började den här processen med att fixa vårat öl fanns det inget Kiss eller Iron Maiden-öl. Vad jag vet i alla fall. Men det är väl roligt. Samtidigt blir det kanske lite mycket om alla hårdrocksband ska ha en egen alkoholdryck. Men det kanske är ett nytt sätt för band att marknadsföra sig på, det verkar ju så, funderar Chulle Rytkönen.

Den första juli släppts det nya ölet som inte ens Chulle Rytkönen själv smakat ännu. När han gör det ska han njuta.

– Då hade jag tänkt att solen ska skina, telefonerna vara avstängda sedan ska jag sätta mig på min solveranda. Sprätta en öl, tömma upp den i ett glas, ta en klunk och njuta, säger Chulle Rytkönen med en nöjd min.

Magnus Hansson

Magnus Hansson. Foto: Sveriges Radio

Tel: 026-66 65 52
magnus.hansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista