Jesper Lind kommunalråd i Sandviken. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
Sandviken

Kommunpolitiker döms för grovt bidragsbrott – väljer att sitta kvar

Kommunalfullmäktige Hans Olov Frestadius kommenterar
0:57 min

Kommunpolitikern Jesper Lind dömdes i dag för grovt bidragsbrott. Men trots domen väljer han att behålla sitt uppdrag, berättar han för P4 Gävleborg.

Lind som är politisk vilde i Sandvikens kommunfullmäktige åtalades i vintras för att vid 32 tillfällen uppgett till a-kassan att han varit arbetslös trots att han samtidigt haft en heltidsanställning som lärare.

Totalt erhöll han drygt 190.000 kronor i bidrag från a-kassan. Domen, som avkunnades i Mora tingsrätt, blev 160 timmars samhällstjänst. Jesper Lind ska även betala skadestånd till A-kassan, på samma summa som han fått bidrag -- alltså 190.000 kronor.

I ett mail kommenterar Jesper Lind domen för P4 Gävleborg:

– Domen var väntad, eftersom jag anmälde mig själv så var det ingen fråga om skulden eftersom jag redan erkänt från början. Bakgrunden har jag redogjort för innan i media. Frågan var bara vad påföljden skulle bli, och om man tog hänsyn till att jag medverkat i utredningen hela tiden och anmälde det själv.

Vad ska du göra med ditt politiska uppdrag i Sandviken?

– Som det ser ut nu kommer jag att sitta kvar till valet 2014. Domen ändrar inte detta. Vad som skulel hända har varit känd en längre tid, och att jag erkänt, vilket även har varit med i media. Min väljare kräver inte min avgång.

Hur många kommunfullmäktige har du medverkat på sedan du blev invald 2010?

– Jag har uppskattningsvis medverkat i ca 15 möten i kommunfullmäktige, men har förutom det även medverkat i möten i kommunstyrelsen. Jag har även varit med på möten med bland annat kunskapsnämnden, där oppositionsråd har rätt att medverka. Förutom detta har jag lagt flera motioner.

Tänker du överklaga?

Om jag tänker överklaga vet jag inte innan jag diskuterat det med min advokat. Det skulle i så fall vara att påföljden är "fel", inte i skuldfrågan, eftersom den råder det inget tvivel om.

Not: Brottet begicks innan Jesper Lind började sitt uppdrag som kommunpolitiker.

Därför namnpublicerar vi

P4 Gävleborg väljer att publicera oppositionsrådet i Sandvikens kommun, Jesper Linds namn i samband med dagens dom där Lind döms för grovt bidragbrott.

Enligt domen är brottsligheten systematisk och upprepad och omfattar nästan 200 000 kronor.

Jesper Lind är betald politiker och har ett kommunaltpolitiskt förtroendeuppdrag och en maktposition.

Det finns ett stort allmänintresse för en namnpublicering

Leif Eriksson Ansvarig utgivare. P 4 Gävleborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".