Med hjälp av en telefon kan du ge dig ut på skattjakt i edsbyn. Foto: Magnus Hansson/Sverigesradio

Skattjakt ska få barn i Edsbyn att upptäcka konstnären Lim-Johan

"Det blir en skattjakt för hela familjen"
1:41 min

Med hjälp av en modern variant av skattjakt ska barn och ungdomar i Ovanåkers kommun lära sig mer om bygdens store konstnär Lim-Johan. Det handlar om geochacing, skattjakt med hjälp av gps. Det är Anette Helgesson, barnbibliotekarie på Edsbyns bibliotek som kommit på den här idén.

– Det är som en skattjakt eller konstrunda för hela familjen. Eller så kan man göra det i en barngrupp eller fritidsgrupp. Jag tror att man lär sig något nytt på ett roligt sätt. Det är oftast det som fastnar än att man ska sitta och läsa in någonting, säger Anette Helgesson.

Geochacing har blivit allt populärare i Sverige. Och nu hakar alltså Ovanåkers kommun på trenden. Det du behöver för att de dig ut på denna moderna skattjakt är en applikation till din smarta telefon eller en gps.

Tre skatter, så kallade chacer, finns utplacerade runt omkring i Edsbyn och alla har de något med konstnären Lim-Johan att göra. Tanken är att barn mellan sex och tolv år ska ge sig ut på skattjakt med sin familj.

– Jag hoppas att de ska upptäcka deras hembygd och lära sig att det bodde en väldigt stor konstnär här. Han är ju känd i hela Europa och hans verk finns även på Moderna museet, berättar Anette Helgesson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".