En ny undersökning har tittat på attityder mot varg i län där vargen finns. Foto: Dawn Villella/Scanpix.
P4 Eftermiddag

Stadsborna i Gävleborg mer positiva till varg

Hör hela intervjun om attityder mot varg
5:59 min

Människor i städer i Gävleborg är mer positiva till varg än personer på landsbygden, det visar en ny attitydundersökning om varg som presenterades i dag.

Under Almedalen på måndagen presenteras en undersökning som berör attityden mot vargar och vargförvaltning i varglänen Dalarna, Gävleborg, Värmland och Örebro samt Kronobergs län.

Knappt 5000 personer blev tillfrågade, och den positiva attityden mot varg har sjunkit under de senaste tio åren enligt undersökningen. 55 procent gillar att det finns varg i Sverige.

– Det är den lägsta siffran sedan dessa mätningar började göras 2004. Attityden att gilla varg har sjunkit, säger Camilla Sandström, forskare från Umeå universitet som genomfört den nya attitydundersökningen tillsammans med forskare från SLU och Lunds tekniska högskola.

Det syns tydliga skillnader mellan stad- och landsbygd i hur attityderna ser ut. De kommuner som utmärker sig i länet är Ovanåker och Gävle, där man har olika förhållningssätt till det omdebatterade djuret.

– I Ovanåker är man betydligt mer skeptiskt inställd till antalet vargar och i Gävle finns en större spännvidd där många är positiva till hur det ser ut i dag, säger Camilla Sandström.

Aspekter som påverkar hur man ser på vargarna är utbildningsnivå och om man har bott en längre tid i stadsmiljö eller på landet.

– På landsbygden kan vargen ses som en konkurrent om det jaktbara viltet och även som ett hot mot lantbruket, säger hon.

Stödet för vargjakt är högt i hela landet. I exempelvis Ovanåker är det 87 procent som är för vargjakt.

– Gävleborg och Dalarna ligger ganska nära varandra attitydmässigt. Men i Kronoberg är man betydligt mer positiva.

Undersökningen ska bli ett stöd för Länsstyrelsen och Naturvårdsverket i hur man ska kommunicera de här frågorna, och eventuellt också på vilka åtgärder man ska satsa på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".