Från förskingringens upptäckt till identifieringen

Den 11 november förra året försvann den 52-åriga kvinnan från sin bostad i Gävle, sedan hon insett att hennes mångmiljonförskingring avslöjats. Här sammanställer vi vad som hände sedan.

14 november: Det blir känt att Gävle kommun har utsatts för en större förskingring. Polisen säger att det rör sig om sexsiffriga belopp och att en person är misstänkt. Gävle kommun uppger att personen har blivit avstängd från sin arbetsplats. Ulf Back utses till åklagare.

Samtidigt söker Gävleborgspolisen efter en 52-årig kvinna som sedan den 11 november är oförklarligt försvunnen från sitt hem i centrala Gävle.

För första gången får polisen i länet nu också hjälp av frivilligorganisationen Missing Peoples helt nybildade Gävleborgsavdelning i sökandet.

Snart framgår det att den försvunna kvinnan och den förskingringsmisstänkta kommunanställda är samma person.

15 november: Ulf Back säger att ett par miljoner kronor har förskingrats. Samtidigt tillsätter kommunen en utredning om hur storsvindeln varit möjlig. Kvinnan arbetade på en gymnasieskola och hade visst ekonomiskt ansvar.

23 november: Förskingringen visar sig vara större än man tidigare trott. Det sedan en fackklubb polisanmält den kommunanställda 52-åriga kvinnan för ytterligare brott.

11 januari: Ulf Back bekräftar att den försvunna kvinnan misstänks för att ha förskingrat betydligt större miljonbelopp än vad som tidigare framkommit.

22 januari: Den försvunna kvinnan begärs häktad och efterlyses internationellt. Samtidigt justeras summan hon misstänks ha förskingrat till 20 miljoner kronor.

24 januari: Gävle tingsrätt beslutar att kvinnan ska påföras kvarstad, alltså att hon förlorar rätten till sina egna tillgångar. Därmed säkras åtminstone en liten del av de många försvunna miljonerna.

29 januari: Väsentliga brister i den interna kontrollen på förvaltningen utbildning och arbete möjliggjorde att kvinnan kunde förskingra runt 20 miljoner under sex års tid. Det skriver Earnst & Young i en granskningsrapport som beställts av kommunen.

30 januari: Polisen har fått in tips om att den försvunna kvinnan nyligen sågs på ett byggvaruhus i Gävle. Det är bara ett av många tips som kommit in från allmänheten om kvinnan sedan brottet uppdagades. Några dagar senare uppger Expressen att hon har setts i Spanien.

3 februari: Ulf Back bekräftar för Expressen att den misstänkta kvinnan förde över pengar till utlandet innan hon försvann.

5 februari: Förvaltningen utbildning och arbete får i uppdrag att ta fram åtgärder för att något liknande inte ska kunna hända igen.

17 april: Alla alliansens ledamöter hoppar av sina uppdrag inom utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Gävle med anledning av mångmiljonförskingringen. Men nämndens ordförande, socialdemokraten Peter Bergström, har inga tankar på att följa deras exempel.

23 april: Gävle tingsrätt har godkänt vice chefsåklagare Ulf Backs begäran om förlängning av åtalstiden. Skälet till att han begär förlängning är att kvinnan inte har påträffats.

2 maj: Kommunens revisorer menar att de varken kan fria eller fälla nämnden när det gäller frågan om ansvarsfrihet. Förskingringen har pågått under flera år, och personerna som sitter i nämnden nu är inte nödvändigtvis samma som gjorde det tidigare, resonerar revisorerna.

25 maj: Missing peoples nya sökande efter den försvunna 52-åriga kvinnan i Gävle ger inget resultat.

27 maj: Kommunfullmäktige beviljar ansvarsfrihet för utbildnings- & arbetsmarknadsnämnden. Vanligtvis är det rutin att ansvarsfrihet beviljas men efter avslöjandet att 20 miljoner under flera år förskingrats ur kassan gick den borgerliga Alliansen inte med på ansvarsfrihet.

Röstningen avgörs med minsta möjliga marginal: 33 röster för och 32 röster mot att ansvarsfrihet skulle beviljas.

27 juni: En privatperson hittar en kropp vid Älgsjön strax söder om Gävle.

2 juli: Rättsmedicinalverkets tandundersökning är klar och Irena Dawidson, rättsodontolog vid Rättsmedicinalverket  bekräftar att den kropp som hittades vid Älgsjön är den försvunna 52-åriga kvinnan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".