En kviga som arbetar hårt för att bekämpa myggen Foto: Magnus Hansson/Sverigesradio

Kossor ska bekämpa mygg

"på betesmarker hittades färre mygglarver"
4:32 min

Ett nytt vapen kan komma att sättas in mot myggplågan vid Nedre Dalälven: Nämligen kor. Det är Länsstyrelsen i Gävleborg och Uppsala som har sett att bete och slåtter kan minska förekomsten av mygg.

- Tidigare skötte man markerna längs älven med bete eller slåtter, men idag så står många av de markerna och växer igen, berättar Ingemar Lindquist, projektledare på länsstyrelsen i Uppsala 

Förra sommaren tittade forskare från Uppsala universitet på om det är någon skillnad på marker som sköts eller växer igen.

- Resultatet visade att på de marker man har bete eller slåtter på hittade man i genomsnitt 70 procent färre mygglarver.

Ingemar Lindquist är förhoppningsfull inför kossornas framtid som alternativt bekämpningsmedel

- Det här skulle kunna göra att situationen med myggen blir drägligare för de som bor i det här området.

Men inte alla är överygade om att kor skulle kunna hjälpa till mot myggplågan vid Nedre Dalälven.

- Det är en fantasi. Vilka kor ska komma hit och vilka kor ska vi utsätta för djurplågeri? För det finns inga kor som kan gå i de här markerna när det är så mycket mygg. Tar man hit kor, ja då funderar jag på om det kan bli en anmälan för djurplågeri, säger Ingrid Bergman i Österfärnebo, som är ordförande i föreningen för myggbekämpning,

Länsstyrelsen kommer i en slutrapport i december förslå utökat slåtter och bete på marker i Nedre Dalälven för att bekämpa myggen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".