Minre saker i hemmet som tidigare gjorts gratis tar Sandvikenhus nu betalt för. Foto: Sofie Tejre/Sveriges radio

Kostnad för gratis service för Sandvikenshus hyresgäster

"vi har haft en hög servicenivå, den stramar vi upp"
1:25 min

Från och med i tisdags måste hyresgästerna som bor i Sandvikenhus betala en avgift för att få vissa saker åtgärda i sina hem. Tidigare var dessa saker gratis men nu får hyresgästerna betala cirka 450 kronor om de vill ha hjälp med att göra rent ett vattenlås eller rensa en golvbrunn

Större saker som stopp i avloppet kommer fortfarande hyresvärden att stå för.

- Vi har haft en väldigt hög servicenivå under en lång period på Sandvikenhus, den stramar vi upp nu. Vi har fått ett sparkrav ifrån våran styrelse och därför är det här ett led i det. Vi ska försöka göra så mycket saker själva, då hinner vi inte åka på allt sådant här, säger Jens Strandin, affärsområdeschef på Sandvikenhus.

Sandvikenhus har valt att inte på förhand meddela hyresgästerna om avgiften.

- Vi har valt att inte gå ut med ett brev eller några sådana saker, utan vi har tänkt att det tar vi när felanmälan kommer. Då får man reda på det här. Det kan vara ett misstag. Vi trodde inte att det skulle bli en sådan stor grej.

I Sandviken är man upprörd över att Sandvikenhus börjat ta betalt för vissa åtgärder.

– Ja det är svårt när man är pensionär, hyran är redan hög, så jag får vara utan hjälp, säger Marita Stenfors.

– Min svärfar bor där och hyran är redan hög tycker jag. Signalerna är att anhöriga måste göra mer, säger Kalle Eriksson.

– Det ska ingå i hyran tycker jag främst med tanke på äldre och folk som inte har det så gott ställt, avslutar Tina Seppänen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".