Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 4
Kjell Wallin är en utav fem legitimerade ringmärkare i Gävle. Foto: Sofie Tejre/Sveriges Radio
2 av 4
Foto: Sofie Tejre/Sveriges Radio
3 av 4
Foto: Sofie Tejre/Sveriges Radio
4 av 4
Foto: Sofie Tejre/Sveriges Radio

Digitalt fågelkvitter kan störa riktiga fåglar

"Tycker inte man ska spela bara för att få se en viss fågel"
1:19 min

Olika appar med inspelat fågelkvitter har gjort det möjligt för fler än fågelskådare att locka fram ovanliga fåglar. Men det kan ställa till problem - då fåglarna uppfattar det digitala ljudet som en konkurrent och kan känna sig störda.

Kjell Wallin är en utav fem legitimerade ringmärkare i Gävle. Ringmärkare använder sig av ljud då de ska locka fram vissa fågelarter. Även fågelskådare tar hjälp av ljud när de ska locka fram vissa fåglar - och i och med att den digitala tekniken går framåt blir det allt lättare att få tillgång till ljud, tillexempel med appar i mobilen.

– Inom ringmärkning använder vi oss av ljud. Vi har accepterat den störning det ger eftersom ringmärkning är ett sådant effektivt sätt att samla in data. Men jag tycker inte man ska spela upp ljud bara för att få se en viss fågel, säger Kjell Wallin.

Varför inte då?

– Om det nu skulle vara så att du stör fågeln - då är det en onödig störning.

Fåglar som inte etablerat sitt revir ordentligt kan tro att den inspelade fågeln har sitt revir där och därför välja att flytta på sig. Om många går ut i skogen och spelar ett speciellt ljud blir det en stor störning. Ljuden kan också ställa till det för andra fågelskådare.

– Ibland kan man höra ett ljud och tänka "oj är det en sådan" och så kommer man dit och så är det en bandspelare, säger Kjell Wallin.

Har det blivit vanligare i och med att den nya tekniken gör ljuden mer lättillgängliga?

Ja det är väl en underdrift - det är väldigt väldigt vanligt, säger Kjell Wallin

Slutligen ger Kjell Wallin tips på när man ska undvika att spela ljud i skogen:

– Under häckningstid tycker jag absolut att man ska låta bli. Övriga tider på året spelar inte så stor roll. Liten störning ändå, behövs inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".