Nora Bertils, Hudiksvall, t v, är med och tävlar när yrkes-VM i helgen avgörs. Förra året vann hon de svenska mästerskapen. Foto: Workskills

Nora Bertils från Hudiksvall tävlar i yrkes-VM

"Det är bara att köra"
1:24 min

Hudiksvallstjejen Nora Bertils är med och tävlar i vård- och omsorgsklassen när yrkes-VM avgörs i helgen i tyska Leipzig. Hon är en av 25 deltagare som ingår i den svenska truppen.

I dag är fjärde och sista tävlingsdagen i yrkes-VM. Under de här dagarna har tävlingsdeltagarna i klassen fått tjugo fall att ta hand om. Patienter som har haft olika krämpor och sjukdomar som ska behandlas.

Sista dagen ägnas åt hemsjukvård med bland annat stroke- och MS-patienter. Nora Bertils har en bra känsla inför de avslutande momenten, efter en lyckad tävlingsdag igår.

– I går när det var sjukhusdelen kändes det som att jag hade koll. Det kändes bra. Men det är svårt att veta vad domarna kommer bedöma. Men jag hade en bra magkänsla när jag gick hem, säger Nora Bertils.

Det är bara magkänslan Nora Bertils har att gå på under tävlingen. Deltagarna får nämligen inte veta några resultat och de får inte se sina motståndare tävla. I morgon kväll har poängresultaten från de olika momenten räknats samman och vinnarna i yrkes-VM utses.

– Man ska ha bra teknik i arbetsmomenten och ett bra bemötande. Man måste tänka på etik. Det är mycket som spelar in. Man måste ha koll på allt, säger Nora Bertils.

Målet med tävlingen har hon klart för sig:

– Jag går självklart för medalj. Nu är det sista dagen och då är det bara att ge allt man har. Det är bara att köra, säger Nora Bertils.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".