1 av 3
Anna-Carin Nordin från Jättendal i Nordanstig har som enda kvinna i världen simmat "The Seven Oceans", sju simningar i sju oceaner. Foto:Privat
2 av 3
Anna-Carin Nordin korsade den Irländska kanalen och lyckades därmed med rekordförsöket. Foto:Privat
3 av 3
Team Anna-Carin Nordin efter det lyckade rekordförsöket. Foto:Privat

Anna-Carins lyckade rekordsimning

Hela intervjun med Anna-Carin Nordin
6:27 min

Långdistanssimmerskan Anna-Carin Nordin från Jättendal i Nordanstig har som enda kvinna i världen simmat "The Seven Oceans", sju simningar i sju oceaner. Efter att tidigare ha genomfört sex simningar så fullbordade hon det hela genom att simma de 33,7 kilometerna över den Irländska kanalen på måndagen, i 11-gradigt vatten.

Anna-Carin Nordins korsande av den Irländska kanalen var den sista av 7 simstäckor i långdistanstävlingen "the seven Oceans".

De andra var Cooksundet i Nya Zeeland, Engelska Kanalen, Molokaikanalen i Hawaii, Catalinakanalen i USA, Tsugarusundet i Japan och Gibraltarsundet.

- Det känns fantastiskt. Jag är överlycklig, berättade  Anna-Carin Nordin för P4 Morgon.

Dagen efter rekordsimningen känner hon av sin prestation.

- Jag har ont, ont i halsen, skavsår på halsen, men annars är det jättebra.

Trots att kylan gjorde sig påmind så kunde det varit värre menar Anna-Carin Nordin.

- Jag har tränat en vecka i det här vattnet, så jag var förberedd på kylan. Som kallast var det 11 grader ute till havs. Så det var rätt bra. För två veckor sedan var det 9 grader så jag var glad att det var ett par grader varmare.

I ”The Seven Oceans” finns det strikta regler kring simningen, bland annat är det förbjudet att bära våtdräkt.

- Baddräkt, badmössa och glasögon fick jag ha. Jag frågade om jag fick ha en liten GPS på min badmössa, men det sa observeraren att det fick jag inte.

Största faran ute till havs var inte båtarna, utan något betydligt svårare att simma ifrån.

- Jag såg en massa maneter, men de var nere på djupare vatten, så jag brände mig aldrig. Och det är jag överlycklig över, för det är nog det värsta som finns.

Anna-Carin Nordin var fast besluten om att lyckas med rekordförsöket. Inget skulle få hindra henne.

- Jag sa att de får fiska upp mig om det skulle vara så, för jag kliver inte upp ur vattnet förrän jag gjort det här. Jag har ett motto: Do it once and do it well, och simma så fort man kan från ena sidan till andra sidan för att bli klar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".