1 av 2
För Woroud Al janabi blir det första ramadan hon fastar i Sverige. Foto:Johan Järvestad/Sveriges Radio Gävleborg
2 av 2
Att åka på semester under ramadan kan vara ett sätt att slippa de långa sommardagarna i Sverige säger Abdi Mahmoud. Foto:Johan Järvestad/Sveriges Radio Gävleborg.

Sommaren förlänger fastetiden under ramadan

Fastan under ramadan blir längre i norra Sverige
1:35 min

I morgon onsdag börjar ramadan som inleds tio dagar tidigare för varje år. För muslimerna i Gävleborg och norra Sverige innebär det en fasta mellan klockan halv tre på natten till halv elva på kvällen, alltså de timmarna som solen är uppe. Abdi Mahmoud som arbetar som tolk konstaterar att det är långt många fler timmar än många andra länder.

För varje år inträffar ramadans startdatum tio dagar tidigare än förgående år. Det innebär att varje år blir fastedagarna längre tills man passerar midsommar och dagarna återigen börjar blir kortare.

Nizam Hindi i Gävle minns hur det var när han kom till Sverige 1989.

- Det var väldigt korta dagar. Vi fastade mellan halv nio till tre. Det var väldigt skönt, säger Nizam Hindi med ett skratt.

Men det finns en metod man kan komma runt problemet med långa dagar enligt Abdi Mahmoud.

- Har man råd kan man anpassa semestern efter Ramadan och åka till Afrika där dagarna blir kortare.

Woroud Al janabi kommer ifrån Irak och berättar att där är dagarna mycket kortare när man ska fasta. Att genomföra Ramadan i Sverige blir något nytt.

- Jag har inte försökt det här. Jag har bara varit i Sverige i två år. Ett år var jag gravid, och det andra ammade jag. Så jag kunde inte försöka. Men kanske det här året. Man måste vara tålmodig, berättar Woroud Al janabi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".