Mikael Nykäsenoja och Liselotte Ramqvist. Foto:Christian Ploog/Sveriges Radio Gävleborg

Grön rehabilitering ska hjälpa långtidssjukskrivna tillbaka till vardagen

P4 Kollar - Intervju med Mikael & Liselotte
7:32 min

På Mikael Nykäsenoja och Liselotte Ramqvist gård ute i Myre utanför Kungsgården bedriver de något som kallas för grön rehabilitering, ett samarbete med Arbetsförmedlingen. Dit kommer människor som varit långtidssjukskrivna för att, som de kallar det, komma igång igen. P4 kollar träffade Mikael och Liselotte.

Där har de verksamhet varje måndag, onsdag och fredag där de som inte mår så bra, kanske varit arbetslösa länge får vara med och hjälpa till på gården och på det sättet må bättre och få en sysselsättning.

 - På gården har vi får och höns och en liten sommarteaterscen där vi har konserter och fester, allt i mycket liten skala. Vi har något som vi kallar grön rehabilitering.

- Vi sammarbetar med arbetsförmedlingen, det är människor som varit långtidssjukskrivna som kommer hit och får komma igång efter lång tid hemma, säger Liselotte Ramqvist.

På gården hjälper de långtidssjukskrivna till med enklare sysslor, som att byta hasp på ladugårdsdörr och titta till djuren.

- Om man är  med i ett sammanhang, och vara ute i miljön och bidra med något så mår man bättre, menar Mikael Nykäsenoja

- Vi vill skapa ett sätt att leva som är i samklang med det vi tror på, berättar Liselotte Ramqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".