En varningsskylt från Gävle kommun avråder till att bada i Engeltofta.

Badvattnet otjänligt på flera ställen i Gävle

"Man kan kräkas och få magsjuka."
2:59 min

Höga bakteriehalter gör att kommunen avråder från bad i Engeltofta. Provtagningar har visat att badvattnet innehåller höga halter av en tarmbakterie som kan framkalla kräkningar och infektioner.Även badvattensprover i Forsbybadet och Torsvedsbadet har visat på otjänligt vatten.

Charlotte Holmsten som är Funktionsansvarig på friluftsliv i Gävle kommun berättar att det kan finnas flera anledningar till att badvattnet i Engeltofta visade sig otjänligt vid senaste provtagningen.

– Det kan bero på att en fågel bajsat i vattnet precis innan provtagningen, det är ganska vanligt. Det kan även vara avloppsvatten eller att det varit varmt eller kraftigt regnväder, säger hon.

Hon berättar vidare att just i Engeltofta har det inte varit otjänligt vatten tidigare och en ny provtagning redan har genomförts. De provsvaren kommer antingen i slutet av den här veckan eller i början på nästa.

Under onsdagsförmiddagen var det inte mycket folk på stranden. Anneli Juhlin, platschef på Engeltofta hotell och konferens tror inte att det är det otjänliga badvattnet som gör att folk är borta.

– Det kan vara det, men det har ju varit regnigt och det är lite kyligt idag. I går var det knökfullt trots att varningsskylten stod här, så det är svårt att säga, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".