Lotta Persson från Loos har utvecklat sitt företag mycket genom åren. Foto: Linnea Johansson/SR Gävleborg.

Lotta Persson från Loos sommargäst i Eftermiddagen

0:20 min

Lotta Persson driver matbod, presentförsäljning och handelsträdgård i byn Loos i det nordvästra hörnet av Hälsingland. Hon gästade Eftermiddagen som veckans sommargäst.

När Lotta Persson kom till Loos slog den till direkt. Kärleken till byn.

Hon åkte först bara dit tillfälligt för en väns bröllop, men väl på plats bestämde hon sig direkt. Det här var platsen där hon skulle bo.

– När jag kom dit tänkte jag: Men gud, här var det fint. Här ska jag bo.

Och så blev det. 1992 flyttade Lotta Persson till Loos i Ljusdals kommun och fyra år senare startade hon upp sitt företag Lottaboden.

Innan dess hade Lotta arbetat på bageriet i Loos, men hon kände att de egna idéerna på gården drog för mycket i henne, och behövde bli till ett eget företag.

I början var det i mycket liten skala, med växter ute på gården som bars in och ut.

– Det blev ett väldigt bärande fram och tillbaka, säger hon och skrattar.

Lotta Persson växte upp med jobb på en livsmedelsbutik inom familjen, med långa dagar och arbete även på kvällar och helger. Den vardagen har hon tagit med sig till sin egen verksamhet.

I dag har företaget utökats med ett stort växthus, en bod och nyligen satte hon upp ett helt nytt tillagningskök.

Livet som företagare gör att fritid och jobb flyter ihop. Sommaren är en ovanligt hektisk period, vissa dagar jobbar Lotta mellan sju på morgonen och halv tolv på kvällen.

Under de senaste åren har Lotta Persson lyckats ta sig en vecka semester med familjen, men innan dess hade de inte fått någon sommarsemester på fjorton år.

– Men det är så roligt så man tänker inte på att det blir långa dagar, säger hon.

Samtidigt har Lotta Persson bibehållit sin stora kärlek till sin hemby Loos.

– Folk ska se att det blomstrar i den här byn. Den ligger inte i dvala. Det är lugnet, tryggheten och att alla känner alla som jag uppskattar. Och så närheten till skogen och naturen, säger hon.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista