Leharen 1
1 av 5
Ön Leharen ligger strategiskt rätt i Gävles södra inlopp. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Leharen 2
2 av 5
Anders Wahlund är väl hemmastad i den hemliga försvarsanläggningen. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Leharen 3
3 av 5
Ingångarna till öns pjäsvärn har frilagts. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Leharen 4
4 av 5
Skyttegravar omger pjäsvärnen. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Leharen 5
5 av 5
Kanonrören är borta, men skottgluggarna finns kvar. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Gävles kustförsvar rustas upp

Det är mystiskt säger Anders Wahlund
1:49 min

För första gången på årtionden upprustar Fortifikationsverket Kustartilleriets hemliga försvarsanläggningar på ön Leharen i inloppet till Gävle. Grävmaskin, material och manskap har fraktats ut till den skyddsklassade försvarsanläggningen där artilleriställningarna och skyttegravarna redan har rustats upp.

Det är mer än mystiskt tycker Anders Wahlund som har stuga på en intilliggande ö och därför har kunnat följa hur arbetet på den myggiga och ogästvänliga Leharen fortskridit.

– Kustartilleriet har ju helt avvecklats och det är därför minst sagt underligt att Fortifikationsverket satsar på en upprustning av en försvarsanläggning som stått övergiven och förfallit i 40 års tid. Man skulle kunna få för sig att försvaret på nytt har börjat frukta en invasion från öst, säger han.

Spännande utflyksmål

Den återkommande sommargästen och Gävlesonen Anders Wahlund är väl bekant med de underjordiska värnen och kanonfundamenten på Leharen och har flera gånger undersökt den spännande miljön med sina barn:

– Förr fanns det förbudsskyltar, men sedan de försvann har vi vågat oss in bunkersystemet. Det är inte så trevligt - svårframkomligt och fullt med mygg och fästingar, varnar han.

Upprustningen är redan klar

När Anders Wahlund denna gång guidar Sveriges Radio på Leharen visar det sig att såväl skyttegravarna som de underjordiska artilleriställningarna har frilagts och skyddats med nya räcken och svetsade plåttak.

Kanonerna är sedan länge borta men de väl skyddade fundamenten är intakta, liksom soldaternas logement där klädkrokarna fortfarande sitter kvar på betongväggarna.

 – Förr fanns här också gamla sängar, men de har tydligen rensats bort. Däremot har Fortifikationsverket inte som på de flesta andra ställen plomberat anläggningen eller helt enkelt jämnat den med marken, konstaterar Anders Wahlund

Hemligstämplad verksamhet 

Orsaken till denna särbehandling måste ju få sin förklaring och P4 Gävleborg kollar med Fortifikationsverket som först inte vill säga något alls. Leharen är ju ändå fortfarande en skyddsklassad och hemlig försvarsanläggning och tjänstemännen menar att de skulle kunna åtalas om de yppade något om det.

Det är möjligen formellt riktigt, men med tanke på att Leharen härstammar från 1:a världskriget bestämmer projektledaren Anders Hedberg ändå till sist för att avslöja för alla, vad det är som nu sker på ön:

– Vi återställer skyttevärn och pjäsvärn och sätter upp skyddsräcken så att ingen ska riskera att falla i och skada sig, säger han. Anläggningen ska "avhemligas" och då är det allemansrätten som gäller på ön, säger han.

 Leharen ska bli naturreservat

De militära installationerna är Fortifikationsverkets ansvar, men de ligger på kommunal mark och det är också en del av förklaringen till att upprustningen sker just nu.

 – Kommunen och Länsstyrelsen vill ombilda ön till ett naturreservat och även ge allmänheten en chans att se de gamla militära installationerna. Det är därför vi nu genomför den här uppfräschningen, förklarar Anders Hedberg.

Tomas Groop
tomas.groop@sr.se
P4 Gävleborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".