Margareta Elensky, ordförande i Rädda Barnens lokalförening i Gävle. Foto: Josefine Owetz/Sveriges Radio.

Kostnadsfria aktiviteter för barn i Gävle kommun

"Hundra kronor är jättemycket"
1:30 min

För barn som lever i familjer där man har en ekonomiskt utsatt situation kan sommaren vara tuff. Det beror bland annat på att barnen äter alla mål hemma och att sommaraktiviteterna slukar en stor del av budgeten. För de här barnen kan kostnadsfria aktiviteter i kommunen vara extra viktigt. 

För många barn i ekonomiskt utsatta familjer innebär inte sommarlovet en tid full av bad, resor och glass. För dem kan kostnadsfria aktiviteter som kommunen anordnar bli extra viktiga.

– Många delar i kommunen finns gratis jämt, som många spontytor, fiske i Gavleån och offentliga bad. Åtminstone nu på sommar i alla fall, säger Anneli Westin, administrativ chef på Kultur- och fritidsförvaltningen i Gävle kommun.

Margareta Elensky är ordförande i Rädda Barnens lokalförening i Gävle:

– Man ska se framför sig en ensamstående förälder, arbetslös och med några barn. Det är verkligheten för så många. Vi måste se till att även de här barnen kan göra någonting, säger Margareta Elensky, ordförande i Rädda Barnens lokalförening i Gävle.

Några av sommaraktiviteterna som Gävle kommun anordnar tillsammans med olika aktörer och föreningar, är kostnadsfria, andra kostar från hundra kronor och uppåt. Kommunen stöttar föreningarna så att de i den mån det går kan ta betalt till självkostnadspris.

– Kommunen satsar på att göra aktiviteter som möjliggör för så många barn som möjligt att delta. Då ska vi nå alla barn. Även de barn som har det ekonomiskt tungt, säger Anneli Westin.

Margareta Elensky tycker ändå att kommunen borde göra mer för att kunna erbjuda fler aktiviteter som är kostnadsfria.

– Har du inget jobb är hundra kronor jättemycket. Vill du du vara med på till exempel friidrott eller orientering så kostar det genast många hundralappar för några dagar bara, säger Margareta Elensky, ordförande i Rädda Barnens lokalförening i Gävle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".