1 av 2
Göran Arvidsson, Svenska kyrkan i Gävle. Foto: Love Liman / Sveriges Radio
2 av 2
Hasse Östlund, Hambergs Stenhuggeri i Gävle. Foto: Love Liman

Dags att återvinna en gravsten?

Stenhuggaren Hasse Östlund: "För oss som är små vore det bra om vi fick ta dem"
1:46 min

Att köpa en begagnad gravsten kan vara ekonomiskt smart då en ny gravsten kan kosta mycket pengar. Men det kanske inte är det första man tänker på när man planerar för en begravning och det är inte ofta någon frågar efter gravstenar att återvinna. Det säger Göran Arvidsson vid kyrkogårdsenheten i Gävle.

– Det är inte vanligt att man vill göra det. Ytterst ställan.

Men vad händer då med alla gravstenar efter att gravrätten upphört? Jo, först tar kyrkan och ställer dem åt sidan under en tid, utifall gravrättsinnehavaren skulle vilja ha stenen. Men sedan krossas dom och används som mackadam, berättar Göran Arvidsson.

– Vi tar hand om gamla gravstenar och kasserar dem, men det är för att de inte ska förfaras på ett ovärdigt sätt. Därför kasserar vi dem, säger han.

Hasse Östlund på Hambergs stenhuggeri i Gävle skulle hellre se att fler stenar återvinns istället för att krossas.

– Det gillar jag inte. För oss som är små vore det bra om vi fick ta dem och göra nya stenar av dem. För de blir ju som nya, det är ingen större skillnad. Jag har själv tagit en gammal sten som jag har gjort om till mina föräldrar. Det tycker jag är perfekt; en billig sten som är lite udda, säger han.

Och prisskillnaden mellan en ny och en begagnad sten kan vara flera tusenlappar. Men hur gör man rent praktiskt om man vill köpa en begagnad sten?

– Då får man ta kontakt med oss och höra vad det finns för något i lager, säger Göran Arvidsson.

Hur behandlas en gravsten så att en ny ägare kan ta över den?

– Då måste man slipa bort allt som framgår: namn, årtal et cetera. Slipa ned det och sen gravera in på nytt, säger Göran Arvidsson vid kyrkogårdsenheten i Gävle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".