Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Att ansluta sommarstugan till det vatten- och avloppsystem som kommunen ska bygga blir för dyrt. Foto: Elin Häggberg/Sveriges Radio.

Måste sälja stugan när kommunalt avlopp ska dras till Sörfjärden

"Jag säljer och flyttar härifrån"
1:45 min

Det blir en dyr historia för boende och sommarstugeägare i Sörfjärden i Nordanstig när kommunen ska bygga kommunalt vatten och avlopp till området.
Minst 130 000 kronor måste den enskilde fastighetsägaren betala i anslutningskostnad. Men utbyggnaden har fått mycket kritik och beslutet har överklagats ända upp i Statens VA-nämnd, som i sista led fastslagit utbyggnaden.
Karl-Erik Nordlund, pensionär, kommer sälja sin stuga på grund av de höga kostnaderna.

– Jag säljer och flyttar härifån. Det känns ju tråkigt förstås! Här i semesterparadiset vill man ha lugn och ro och koppla av. Inte hålla på med sådant här. Vi blir ju inte yngre med åren, det är lika med de som bor här nere, många är pensionärer, säger Karl-Erik Nordlund som har sommarstuga i Sörfjärden.

I 20 år har Karl-Erik Nordlund och hans familj spenderat somrarna i stugan. Men snart blir det för dyrt. Anslutningskostnaden på 130 000 kronor är bara början, till det kan det tillkomma speciella särtaxor, plus kostnader för ombyggnationer och abonnemangskostnader.

Det finns inte heller någon möjlighet att välja en annan lösning, eftersom det beslutats att området ska bli ett verksamhetsområde, som då omfattas av vattentjänstlagen. Då måste alla med fastighet betala. Beslutet togs först av kommunfullmäktige men upphävdes efter protester. Men Länsstyrelsen överklagade och slutligen fastslogs beslutet om att bilda ett verksamhetsområde i Statens VA-nämnd.

Thord Wannberg leder processen med att dra vatten och avlopp till Sörfjärden från kommunen.

– Det kommer att ge bättre rening av avloppet. I delar av Sörfjärden har vi fungerande avloppsanläggningar, men vi har också anläggningar som har mindre bra funktion, säger han.

Trots att många av fastigheterna redan har godkända lösningar för vatten och avlopp så ska investeringen i kommunalt VA göras. Något som kommer kosta kommunen någonstans i storleken 50 miljoner, men någon färdig beräkning finns inte än.

Men är det här verkligen den bästa lösningen om folk tvingas flytta ifrån Sörfjärden på grund av det här?

– Det är inget val som kommunen har att välja om det är bra eller mindre bra. Det är ett beslut från VA-nämden att vi ska införa det här, säger Thord Wannberg på Nordanstigs kommun.

Fakta: Vattentjänstlagen

Om det finns ett behov av vattenförsörjning och avlopp för befintlig eller blivande bebyggelse i ett större sammanhang (ca 20-30 fastigheter), så skall kommunen, med hänsyn till hälsoskyddet och skyddet för miljön, sörja för eller tillse att en allmän VA-anläggning kommer till stånd så snart som möjligt.

Man kan inte tvinga en fastighetsägare att ansluta sig till systemet enligt vattentjänstlagen. När förbindelsepunkten är upprättad och fastighetsägaren underrättad därom på rätt sätt, så är det upp till fastighetsägaren om han vill koppla in sig men han måste betala avgift oavsett hur han gör.

Källa: Svenskt Vatten AB

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".