1 av 5
Almarna i Strykjärnsparken i Söderhamn grävs upp. Foto: privat
2 av 5
Sven-Erik Lindestam (S) hade inte räknat med protesterna mot att almarna tas upp. Foto: Agneta Sundberg / Sveriges Radio
3 av 5
Marianne Österberg framför det avspärrade området kring almarna i Söderhamn. Foto: Agneta Sundberg / Sveriges Radio
4 av 5
Almarna i Strykjärnsparken i Söderhamn grävs upp. Foto: privat
5 av 5
Almarna i Strykjärnsparken i Söderhamn grävs upp. Foto: privat

Kommunstyrelsen överraskade av motståndet mot att almarna tas bort

"De gräver upp dem och sliter av rotsystemet"
1:05 min

De omdebatterade Almarna i strykjärnsparken i Söderhamn grävdes under morgonen upp, trots att några personer vaktat träden hela natten. Och kommunstyrelsen hade inte räknat med att det skulle bli protester, berättar kommunalrådet Sven-Erik Lindestam (S).

Kommunalrådet Sven-Erik Lindestam (S) uttrycker förvåning över protesterna mot att almarna tas bort.

– Det här hade ingen av oss i kommunstyrelsen räknat med. För vår avsikt är inte att förstöra parken utan vår avsikt är att göra den tillgänglig för fler. Att de här åsikterna skulle komma var inte känt för det har varit en rätt lång process som pågår och som bara påbörjats med att utveckla vårt centrum, med mer handel, mer tillgänglighet och mer liv och rörelse, säger han.

Söderhamnsbon Tommy Hellström var på plats efter att ha sett på sociala medier att byggarbetarna kommit för att ta itu med träden.

– De kom klockan tjugo i fem med maskiner för att fälla träden medan det inte finns så mycket människor här, säger han.

Tommy Hellström fortsätter att berätta att några personer vaktat träden hela natten men att byggarbetarna tog sig in till almarna via en alternativ ingång i avspärrningarna.

– Först gjorde de som utlovat, alltså försökte skära av rötterna med vassa plåtar men det lyckades inte så istället gräver de upp träden och sliter av rotsystemen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".