1 av 2
Hur industrierna kring Ullungen påverkar sjöns vatten är okänt. Foto: Sofie Tejre
2 av 2
Marc Liljeström, miljöinspektör på Ovanåkers kommun. Foto: Elin Häggberg/Sveriges Radio.

Ovanåkers kommun ska utreda miljöpåverkan från industrier vid Ullungen

1:23 min

Ovanåkers kommun övervakar just nu saneringsarbetet som pågår i sjön Ullungen i Edsbyn, efter att det läckt ut 30 000 liter tjockolja från EONs värmeverk vid sjön. Kommunen har också gjort en polisanmälan med misstanke om miljöbrott.
Men vilka konsekvenser utsläppet kommer få för miljön är fortfarande oklart.

– De långtida effekterna vet vi inte så mycket om just nu, utan det är något vi får ta och titta på när den mer akuta saneringen är klar. Då får vi och kanske någon extern aktör se om det finns någon risk för långtida effekter, säger Marc Liljeström, miljöinspektör på Ovanåkers kommun.

Men det här inte första gången som Eons värmeverk vid Ullungen orsakat utsläpp. För fyra år sen skedde ett utsläpp som gick ut i det kommunala avloppet. Det ska dock inte ha påverkat sjön, säger Marc Liljeström.

Det ligger flera industrier kring sjön men några speciella prover i vattnet för att mäta eventuell påverkan har inte kommunen utfört.

En lyssnare som hörde av sig till P4 Gävleborg i samband med utsläppet av tjockolja uppgav att han sett död vitfisk som flutit i sjön redan i fjol. Men det är inget miljökontoret på Ovanåker kommun känner till.

– Jag har inte hört något om det och hittar man något sådant så får man gärna höra av sig till oss.

Så ni känner alltså inte till att från 2009 och fram till nu att det skulle varit någon påverkan från industrierna i sjön Ullungen?

– Nej, i alla fall inte jag. Jag har jobbat här sen mars i år och jag kan inte säga att jag vet något om det.

Men Marc Liljeström är självkritisk och säger att det kan bli aktuellt att hålla bättre koll på hur industrierna påverkar sjön, som har utlopp till Voxnan som leder vidare ut i Ljusnan.

– Ja, speciellt nu efter det här utsläppet så kan det bli så att vi får ha lite bättre koll under en viss tid och se om vattenkvalitén förändras, säger miljöinspektör Marc Liljeström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista