Stig Edvinsson. Foto:Christian Ploog/Sveriges Radio Gävleborg

Är allemansrätten hotad? - debatt i P4 Gävleborg

Stig Edvinsson om ökat antal stängda vägar: "Ett akut problem"
6:28 min

Stig Edvinsson i Bergby i Hamrångebygden är djupt oroad över den svenska allemansrättens framtid nu när allt fler markägare runt om i länet känner sig tvingade att stänga av sina vägar för att hindra utländska bärplockare för att ta sig in i skogen.

 

P4 Gävleborg har rapporterat om att markägare i länet sätter hinder för sina vägar för att förhindra att hindra utländska bärplockare tar sig in i skogen med bil.

Flera personer hörde då av sig, som hade full förståelse att man stänger av sina vägar efter incidenter från förra året.

Ett av argumenten var att det skräpas ner mycket och det även kan ha förekomma kriminell verksamhet i anslutning till bärplockarlägren.

Stig Edvinsson från Bergby anser att det är ett hot mot allemansrätten när markägarna stänger av vägarna. För tre år sedan kallade han politikerna till möte  om just det här.

- Antalet bommar som är låsta har ökat, och det som har hänt nu på slutet är en riktig varningsklocka när markägare har grävt upp vägar. De lägger stenar och stenblock. Gör man inte något åt det här problemet nu, som jag tycker är akut, så kommer den här debatten som har börjat spira upp om hur allemansrätten se ut, om den ska begränsas och hur den ser ut innebär att det inte är en lokal fråga längre, säger Stig Edvinsson

I P4 Eftermiddag debatterade centerpartisten Anders W Johnsson och miljöpartisten Bodil Ceballos frågan om den svenska allemansrätten och de utländska bärplockarna.

Anders W Johnsson (C) berättade att det skett förändringar sedan Stig Edvinssons möte med politikerna

- Det har varit ett nära sammarbete mellan bulgarisk polis och svensk polis, för att försöka stävja den organiserade brottsligheten. Det jag hoppas mycket på nu är att man har fått till ett nära sammarbete mellan kronofogdemyndigheten, polisen och LRF för att snabbt kunna avhysa människor när man uppenbart bryter mot allemansrätten, berättade Anders W Johnsson (C)

- Bärplockarna är inte första gången vi har haft problem med att företag utnyttjar allemansrätten för sina företag. Vi har haft vildmarksturismen som har ställt till en hel del problem för markägarna men som man inte hört så mycket om de senaste åren, sa Bodil Ceballos (MP)

Hör hela intervjun med Stig Edvinsson och debatten med Anders W Johnsson (C) och Bodil Ceballos (MP)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".