Det har hittills inte varit någon getingsommar i år, men när nu varmare väder väntas tror skadedjursteknikern Sara Karlsson att det blir viss ändring på den saken. Foto: Josefine Owetz/Sveriges Radio.

Getingsommaren kan ta fart efter lugn start

Skadedjursteknikern: "Nu märker vi av att det är fler jobb"
1:34 min

Det är få getingar i farten i Gävleborg just nu. Några som märker av det är skadedjursbekämpningsföretagen. Nomor i Gävleborg har exempelvis haft betydligt färre getingärenden i sommar jämfört med förra året.

– Den här säsongen har varit otroligt mycket lugnare. Det är nog hälften så lite jobb i sommar, säger hon, säger skadedjursteknikern Sara Karlsson på Nomor som är ute på dagens första getingjobb.

Hon är iklädd en stor vit anorak med skyddsnät över ansiktet och med flaskan med getingspray i högsta hugg klättrar hon upp på stegen vid ett hus intill Gavleån.

– Vi ser massvis med bin som flyger in och ut i en spricka i väggen. Det är ett hundratal getingar nu, men det blir nog fler när vi börjar spruta lite, säger Sara Karlsson.

Nomor har hittills i sommar haft ungefär 300 färre getingjobb i Gävleborg än vad de hade förra året. För övriga skadedjur som myror, kackerlackor och vägglöss är det ingen skillnad. Anledningen till att just getingarna är så få i år är vädret.

– Vi har haft kalla nätter och låg luftfuktighet. Det har påverkat att vi har haft färre getingar i sommar, helt klart, säger Hans Norman som är regionschef på Region mitt.

De kalla nätterna gör så att getingarnas produktionstakt av bon går långsammare. Men nu verkar det bli ändring på den saken och även skadedjursteknikern Sara Karlsson tror att getingsommaren kommer ta fart nu. 

– Nu sista veckan märker vi av att det är fler och fler jobb som kommer in till oss, säger Sara Karlsson.

Vad beror det på?

– Varmare nätter. Att getingarna har kommit igång lite grann. De bygger ju oavsett om det är varmt eller kallt men det går ju lite långsammare för dem, säger Sara Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".