Räddningschefen för Norrhälsingland, Lennart Julin varnar alla för att kasta Limpar eller lämna grollkol i skog och mark. Brandrisken är extremt hög just nu.Foto:Leif Eriksson/Sveriges Radio Gävleborg

Helgens soliga väder ökar brandrisken i länet

Stor bransdrisk i länet till helgen
0:58 min

Den senaste tiden har det varit många skogsbränder och dagligen kommer det nya larm till Gästriklands och Hälsinglands räddningstjänster om bränder i de torra markerna.

Än så länge har ingen brand spridit sig utom kontroll för brandmännen i Gävleborg, men Lennart Juhlin, räddningschef för Norrhälsingland är orolig eftersom helgen ska bli varm och solig.

- Vi vill inte ha några större skogsbränder nu.

Brandrisken är som störst längs kusten utanför Söderhamn och Hudiksvall enligt SMHI. Men också i Gästrikland är det torrt i markerna och SMHI varnar för att väderutvecklingen kan innebära fara för allmänheten och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

I Söderhamn rådde tidigare eldningsförbud men för tillfället är det okej att elda.

Brandmästare Dan Berg på räddningstjänsten i södra Hälsingland uppmanar dock folk att tänka till.

- Det är att tänka på var man tänder sina grillar. Om man ska elda ute i skog och mark, att man gör det på platser där det inte kan börja brinna. Vi ber ju helst folk att inte elda när det är så här torrt i markerna. Men vi har ingen rätt att säga att de inte får elda eftersom  det inte är eldningsförbud, berättar Dan Berg på räddningstjänsten i södra Hälsingland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".