Magnus Muhrén var tillbaka i SAIK-tröjan. Under fredagen är han sommargäst i Eftermiddagsprogrammet. Foto: Joakim Oldeen / Sveriges Radio.

Magnus Muhrén tar en säsong i taget

19 min

Han har gjort femton säsonger i SAIK, vunnit fyra Sm-guld och tre Vm-guld.

Nu är en av sveriges och världens bästa bandyspelare tillbaka i Sandviken. Magnus Muhrén var sommargäst i Eftermiddagsprogrammet.

– Jag är ju uppvuxen i en bandyfamilj i Skutskär. När jag var lite så spelade ju pappa fortfarande i Skutskär och farfar var duktig landslagsspelare han också så det ligger väl lite i blodet, berättar Magnus.

– Jag fick mina första skridskor när jag var två år gammal och då hade jag bråkat på mamma och pappa i över ett halvår.

– De trodde ju inte att jag skulle kunna åka. Men jag tog på mig skridskorna och sprang runt inne med dem. Och jag tog mig ut på isen och åkte också.

Du kunde åka skridskor vid två års ålder?

– Ja, ingen av mina barn har klarat av det i alla fall. Men jag vet inte...jag hade väl starka vrister.

Du är ju en av världens bästa bandyspelare genom tiderna, vågar jag säga. Men man kanske glömmer bort människan Magnus Muhrén lite...vem är Magnus?

– Ja, det var en svår fråga men jag tror att många idrottsmän känner så:

– Är man duktig på något inom idrott blir man väldigt hyllad för det man håller på med, framförallt när man är på toppen av sin karriär. Men någonstans på vägen så tror jag att man skulle må bättre om man fick mer beröm för den man är som person.

– Min självkänsla har inte alltid varit på topp. Även om självförtroendet varit väldigt bra inom den idrott jag hållit på med så har jag väl inte alltid tyckt om mig själv när jag sett mig själv i spegeln. Där tror jag också att grundproblemet legat för mig: att jag drivit mig för hårt.

När du lämnade SAIK senast så var det i samband med ett internt bråk 2010 - vad var det som hände då egentligen?

– Jag vill inte prata i detalj om det som hände. Men dels handlade det väl om mig själv, att jag inte mådde så bra, och så uppstod det situationer - som jag tycker i dag att jag hade kunnat reagera på ett annorlunda sätt kring.

– Men det var inte bara jag som var involverad i konflikten och det var många saker som gick fel.

– Utan att säga något i detalj så är det i alla fall överspelat idag.

– Det känns skönt nu att vara tillbaka och få en möjlighet att avsluta i det som känns som min förening. Och dessutom få ett bra avslut.

Hur länge kommer du fortsätta som bandyspelare på elitnivå?

– Just nu tar jag en säsong i taget. Vi får se hur länge kroppen orkar. Jag kommer inte veta om jag kommer fortsätta en säsong till innan den här säsongen först är avslutad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista