Få insekter i länet i sommar

Det är väldigt få insekter i Gävleborg i sommar och den kalla våren har lett till att det nu är tuffa tider för fjärilar, mygg och getingar.

Flera ute på stan i Gävle har noterat att det är myggfritt i sommar. Först hör vi

- Jag har faktiskt noterat att det är lite mygg i år, säger Anki Berggren.

- Jag har inte märkt av några mygg inne i stan, säger Åsa Öström.

Har du märkt av att det är lite insekter i sommar?

- Ja, absolut. Det är inga mygg att tala om heller, säger Gudrun Ulander

Om du hör något i luften som surrar i sommar - då är det nog en av få myggor som är i farten. Normalt är myggan en vanlig insekt så här års, men så ser det inte ut i länet sommar. Anledningen är vädret. Julia Stigenberg är biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

– Den kalla våren gjorde att de kom igång lite sent. Och nu när det är så här torrt så finns det inte tillräckligt med vattenpölar i skogen. Det är ett hårt liv för insekterna i sommar.

Det är framför allt färre fjärilar, getingar och mygg som är hårdast drabbade i länet. Och även om det nu är på väg in varmare väder så tror inte Julia Stigenberg att det kommer få någon större påverkan för insekterna.

- Resten av sommaren påverkas ju av hur försäsongen varit och hur sommaren är. Jag tror inte att det kommer bli en getingexplosion. Myggen kanske ökar lite grann, men det beror på hur länge den här torkan håller i sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista