Skateboardkillarna Nermin Fernqvist och Viktor Einemo var båda på plats under gårdagens tävling. Nermin som deltagare och Viktor som speaker. Foto: Josefine Owetz/Sveriges Radio.

Populär skateboardtävling i Söderhamn i helgen

Skateboardåkaren Nermin Fernqvist: "Skateboard handlar om gemenskap"
1:43 min

I lördags avgjordes skatetävlingen Söderhamn BBQ Battle som hölls för tolfte året i rad. Arrangemanget gick av stapeln uppe på bibliotekets takparkering där flera skateramper och hopp byggts upp. Det är en av Sveriges största tävlingar i skateboard. John Romo från Örebro vann seniorklassen.

En av de som deltog i lördagens tävling var Nermin Fernqvist från Bollnäs. Han tävlade i streetklassen.

- Då handlar det obstacles, hinder, som är byggda efter gatan, som trappor, räcken och så vidare.

Hur känns formen?

- Underbar. Det är varmt och skönt. Jag känner mig ganska i form. Jag har haft en knäskada nu den senaste tiden, men nu känner jag mig i form igen, säger Nermin Fernqvist.

Ett 60-tal åkare från hela landet deltog och i startfältet fanns fler elitåkare än på flera år. Även publiken lockades. Ungefär 700 stycken räknar man besökte de båda tävlingsdagarna.

– Publikintresset har blivit riktigt stort här sedan vi flyttade in till central plats i stan och det har blivit lite en av folkfest, säger Conny Björklund som är tävlingsarrangör och ordförande i Söderhamns Skateboardförening.

Hur kommer det sig att en av Sveriges största skatetävlingar arrangeras i Söderhamn?

– Det kan man fråga sig. Skatescenen här i stan är ju inte jättestor direkt. Det började för tolv år sedan som en rolig grej och redan då kände vi många elitåkare som kom hit, säger Conny Björklund.

Nermin Fernqvist har deltagit i skatetävlingen i Söderhamn i nio år och han berättar att stämningen är en av de främsta fördelarna med sporten.

– Den är helt underbar. Folk är från sju år upp till femtio år. Alla kommer överens. Skateboard handlar inte om ålder, utan om gemenskap, säger Nermin Fernqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".