Saab Kairos från Libanon hade aldrig tidigare odlat. Nu har han en låda på Norrberget. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Odlingar på Norrberget skapar gemenskap

"Det har stor betydelse för oss"
1:40 min

På bara en månad har de nya odlingslotterna på Norrberget i Söderhamn fått stor betydelse. De 16 odlingslådorna har blivit en samlingsplats för barn, vuxna, svenskar och utrikesfödda. Det säger Saab Kairos, från Libanon och som bor på Norrberget.

Strax före midsommar ställdes 16 stora odlingslådorna upp på Norrberget. Det finns planer för ytterligare nio eftersom det står intresserade på kö för att få odla.

– Det här har stor betydelse för oss. Den sociala biten är väldigt viktig eftersom det bor så många invandrare på Norrberget. Men det är inte bara en mötesplats för invandrare och svenskar utan även invandrare emellan och svenskar emellan, säger Saab Kairos.

Saab Kairos kom till Sverige från Libanon för sex år sen och han hade aldrig tidigare odlat. Nu har han och familjen en egen odlingslåda, av dom 16, som finns på Norrberget i Söderhamn.

Och det har vuxit mycket på en månad.

– Vi hade tur att det varit varmt i år. Ja det har vuxit mycket. 

Odlingslådorna ingår i det fyra-åriga projektet Norrskenet som startade i Söderhamn i början på förra året. Syftet med projektet är att öka trivseln, tillgängligheten och tryggheten i de norra delarna av Söderhamn och det märks skillnad tycker Saab Kairos.

– Rutinen är ju att man antingen jobbar eller studerar eller sitter hemma. Men med ett sånt här projekt är man mer ute och träffar andra, både vuxna och barn.

Har du lärt känna nya människor?

– Ja det har jag! De som deltar eller jobbar i projektet men även andra som kommer hit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".