1 av 2
Hudiksvalls moderata kommunalråd Jonas Holm. Foto: Leif Eriksson/Sveriges Radio Gävleborg
2 av 2
Ericsson lägger ned fabriken i Hudiksvall. Foto: Elin Häggberg/Sveriges Radio

Hälften av jobben på Ericsson i Hudiksvall kan räddas

1:15 min

Hälften av jobben som försvinner när Ericsson lägger ner sin kabelfabrik i Hudiksvall kan komma att räddas. Enligt det moderata kommunalrådet i Hudiksvalls kommun Jonas Holm är förhandlingar inne i sitt slutskede mellan Ericsson och en handfull företag som är intresserade av att ta över delar av fabriken.

– Starta, fortsätta eller ta över delar av fabriken, men ingenting är klart ännu, säger han.

Och vad är det för intressenter?

– Jag kan inte gå in i detalj på och säga vilka intressenter det är, men det är initierade och duktiga människor.

I maj meddelade Ericsson att fabriken i Hudiksvall skulle läggas ned och 318 anställda varslades om uppsägning. Sedan beskedet har kommunen tillsammans med bland annat Ericsson, region Gävleborg, länsstyrelsen, näringslivet och facket jobbat med det man kallar framtidspaket Hudiksvall.

Där har olika projektgrupper jobbat för att hitta lösningar för att personal och kompetens från kabelfabriken inte ska försvinna från orten. När det kommer att vara klart med de intresserade företagen vet inte Jonas Holm men han tror att det är nära.

– Det är väldigt svårt att säga. Vi från kommunledningen har ju träffat de här olika grupperingarna vid ett flertal tillfällen. Men jag skulle tro att i deras värld så vill man komma igång så fort som möjligt och det tror jag även ligger i Ericssons intresse, så jag skulle tror att under augusti månad så ska det vara klart.

Hur många av jobben kan finnas kvar på fabriken?

– Det är också svårt att säga. Jag skulle inte tycka att det är allt för otroligt att lite mer än hälften av dem skulle kunna vara kvar i någon ny form av nystart, avslutar Jonas Holm.

Fredrik Hallstan, presstalesman på Ericsson, vill inte bekräfta att hälften av de anställda kan få nya jobb vid Ericssons fabrik.

– Det får stå för honom (Jonas Holm). Det är mycket riktigt att vi är i förhandlingar just nu och när de är klara kan jag inte kommentera och först och främst så kommer vi att kommunicera det till de anställda.

Hur många jobb ser ni kan behållas om ni lyckas sälja fabriken?

Vi vill inte förekomma någon förhandling.

Är det något annat än försäljning som diskuteras?

Vi vill ha en så bra lösning som möjligt och vi för en dialog med kommun, arbetsförmedling, landsting och många andra intressenter för att hitta lösningar för alternativa sysselsättningar eller utbildningar för de anställda i fabriken, avslutar Fredrik Hallstan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista