Solen har skinit på Gävleborgarna i juli. Foto: Kerstin Joensson/Scanpix

SMHI: Gävleborg ovanligt varmt i juli

1:27 min

Det har varit vackert väder under lång tid och torrt i marken med brandrisk i länet. Men nu är regnväder på väg in. Och övermorgon går vi in i augusti och sommarens sista månad. Eva Strandberg på SMHI summerar sommaren så här långt och berättar vad som är att vänta framöver.

– Om man tittar på temperaturen under juni så var det ganska normala temperaturer. Tittar man på nederbörden under juni så var det ganska så mycket mer än normalt. Däremot under juli så har det varit en eller två grader över det normala och ganska så torrt; runt 50 till 75 procent av en normal nederbörd, säger Eva Strandberg, meteorolog på SMHI.

Många har nog njutit av de varma dagarna och kvällarna under de senaste veckorna. Och jämfört med fjolåret så har vi haft en mycket bättre sommar. Då var juni den kallaste månaden sedan 1991 med temperaturer på en eller ett par grader under det normala, mycket regn och lite sol. Men frågan är om sena semesterfirare hoppas på fortsatt fint väder i år.

– Om man tittar bara på idag och imorgon så kommer det att vara ganska ostadigt väder med regn som passerar, och det kan bli ganska stora nederbördsmängder. Även på torsdag blir det ganska ostadigt, säger Eva Strandberg och fortsätter:

– Men tittar man på fredag och helgen, och förhoppningsvis även början på nästa vecka, så är det liter mer stabilt väder i ett nytt högtryck som växer in. Det ger chans till mer sol och högre temperaturer.

Så framöver så får både svampplockare och bönder en liten dos i det närmaste medan de som vill sola och bada också har några dagar?

– Precis, något för alla!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista