Kritik mot räddningsinsats för saknad i sjön Hennan i Ramsjö

2:42 min

I lördags drunknade en 20-årig man i sjön Hennan i Ramsjö. Nu riktas kritik mot både polis och kustbevakning från brodern Nameer Taher. Han anser att det inte har satsas tillräckligt med resurser för att hitta brodern.

– Vi väntade igår men de kom inte. De sa att det inte finns några resurser och att de inte behöver leta mer. De sa att de kommer efter imorgon, säger brodern Nameer Taher och fortsätter:

– Vi ringde till polisen centralt och de sa att de var på plats och söker men de ljuger.

I söndags sökte kustbevakningen efter 20-åringen i sjön Hennan med en undervattensrobot. Men under gårdagen stod arbetet helt stilla eftersom kustbevakningen inte hade tillräckligt med resurser och måste prioritera. När de kan återuppta letandet är oklart. Idag har polisen tagit hjälp av en likhund som färdats fram och tillbaka över det område där 20-åringen försvann. Men Nameer Taher tycker ändå inte att polisen har gjort till för att hjälpa familjen att hitta hans bror.

– Bara för att vi är fattiga får vi inte mycket hjälp. Vi kan heller inte så mycket svenska. Vi har bott här i 5-6 år.

Även en vän till familjen är kritisk:

– Han är redan död, självklart, alla förstår det. Men vi tycker att det är dåligt när kustbevakningen efter tre timmar säger att de inte kan fortsätta. Man måste orka två-tre dagar. Det spelar ingen roll om man blir trött. Vi Ramsjöbor är här själva och har åkt runt hela tiden med båt, men vi har ingen utrustning. Vi har bara en enkel roddbåt. Vi tänkte på situationen och måste göra det, säger vännen till familjen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista