Anders Sigurdsson, förundersökningsledare vid polisen i Ljusdal. Foto: Hasse Persson / Sveriges Radio.

Polisen: Vi är helt beroende av Kustbevakningen

"Först och främst förstår jag familjen, att de är upprörda"
2:44 min

Anders Sigurdsson som är förundersökningsledare vid polisen i Ljusdal förstår familjens känslor men förklarar att de i det här fallet är helt utelämnade till Kustbevakningen. Och de har just nu inte resurser att bistå i sökandet.

– Först och främst förstår jag familjen, att de är upprörda. De har förlorat en familjemedlem och jag förstår att de tycker att det görs för lite, säger Anders Sigurdsson.

Han berättar att polisen i Gävleborg inte har några egna resurser när det gäller dykare och båt, utan är helt beroende av externa aktörer och i det här fallet Kustbevakningen.

– Jag har varit i kontakt med Kustbevakningen flera gånger idag och de är ute och letar dykare på övertid. Tanken är att så fort jag får en dykare så kommer vi skicka upp dem och undersöka de markeringar som vi har fått av hunden på vissa punkter i sjön, men det måste göras av dykare. Vi är tvungna att vänta till att Kustbevakningen har något att bistå oss med, säger han.

Det riktas även kritik mot att ni hade kunnat söka djupare i letandet. Vad säger du om det?

– Jag kan inte uttala mig om rent tekniska saker när det gäller dykning. Det kan jag inget om, säger Anders Sigurdsson och tillägger:

– Det är ingen räddningsinsats längre utan vi söker en död kropp. Men det är vår uppgift att hitta kroppen. Hur lång tid det tar vågar jag inte svara på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".