Lärarförbundet varnar för lärarkris och för att många lediga lärarjobb som behöver tillsättas i Gävleborg till hösten, men för Gävles kommunala skolor ser läget bra ut inför terminen. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix

Ingen lärarbrist i Gävle kommun i höst

1:44 min

900 lärare saknas i Gävleborg till hösten, enligt Lärarförbundets sammanställning. Totalt söker grundskolorna i länet dubbelt så många lärare jämfört med förra våren. Men på Gävle kommun känner man inte igen sig i siffrorna om lärarbrist.

– Det är inte något som vi har märkt av än. Vissa lärarkategorier kan vara svårare att få tag i men det är inte bara detta år utan så har det varit i flera år, säger Margareta Brolin, personalchef på Utbildning och Arbete, som ansvarar för den kommunala gymnasieskolan i Gävle.

Enligt Lärarförbundets sammanställning har det i Gävle under första halvåret i år utannonserats totalt 344 lärarjobb i barnomsorg, privata och kommunala skolor samt på högskolan. Under samma period 2012 fanns det 195 platser.

– Första halvåret har vi totalt annonserat ut totalt 55 lärartjänster i år, mot 43 samma period 2012. Det är ingenting jag tycker är konstigt. Vi har haft lärare som gått i pension. Det är inte stora förändringar, säger Margareta Brolin.

Inte heller Jessica Ljung, personalchef på Barn och Ungdom i Gävle, har märkt av någon lärarbrist inom den kommunala förskolan och grundskolan till hösten.

Men hon berättar att det har blivit allt svårare att hitta lärare i vissa ämnen till grundskolan.

– Främst inom estetiska och praktiska ämnena blir det svårare att hitta behörig personal inom. Det är ofta att man ibland får vara ute i lite bättre tid, säger Jessica Ljung.  

Om några veckor drar höstterminen igång. Då tror både Margareta Brolin och Jessica Ljung att de lediga lärarjobben inom Gävle kommun kommer vara tillsatta.

– Det kommer de att vara. Just för tillfället har vi tiotal tjänster ute på annons. Det finns sökande på alla tjänster, säger Margareta Brolin.

– Vi har ett antal tjänster som ligger ute nu, ett tiotal, och vi räknar med att vi ska ha dem tillsatta inför hösten, säger Jessica Ljung.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista