Höjda arrendepriser kan få konsekvenser för jagktlaget menar man i Karsvalls jaktlag. Foto: Lars Pehrson / SvD / Scanpix

Höjda arrendepriser tvingar jaktlag i Los att lägga bössan på hyllan

1:35 min

Höjda arrendepriser gör det dyrare att jaga för många jaktlag i länet. Det är statliga Sveaskog som meddelat att priserna på jaktmark ska höjas - på sina håll fördubblas.

Tommy Borg är jaktledare för Karsvalls jaktlag i Los som i år tvingas betala 45 000 kronor mot tidigare runt 20 000 kronor om de vill jaga.

- Vi fick ett papper med priser på vad det skulle kosta, men ingen förhandling alls.

Tommy Borg  trodde det var något fel när de fick pappret om det höjda priset.

Många jägare i Karlsvalls jaktlag tvingas låsa in älgstudsaren i vapenskåpet framgent eftersom de helt enkelt inte har råd.

Ett enkelt räkneexempel visar att köttet på dom två älgar som laget tilldelatas kommer att få ett kilopris på omkring 100 kronor.

Tommy Borg har kontaktat Svea skog, men de står fast vid sitt pris.

- Inte vet jag om de skulle få lös marker åt andra personer, det är väl så de resonerar skulle jag tro. Folk ifrån andra håll, tyskar och så, menar Tommy Borg

Han tycker det är tråkigt med höjningen och menar att det kommer få konsekvenser för jagtlagen.

Jag har jagat över 40 år på markerna. Jag lär få sluta med den prispolitiken de har. Det ställer till oreda i jaktlagen, de har ju olika priser. Man vet inte varför de har det.

I programmet Eftermiddag som startar klockan tre så hör du bland annat Svea skog svara på kritiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista