Lärarförbundet i Gävle oroliga för framtiden

Anna Söderlund: "Det behövs behöriga lärare"
1:32 min

Lärarförbundet oroas över rekryteringen av lärare i framtiden. Gävle kommun har klart med stora delar av rekryteringen för det kommande läsåret. Men redan om sju år kan situationen vara bekymmersam, menar Anna Söderlund, vice ordförande i Lärarförbundets lokalavdelning i Gävle.

Anna Söderlund tror att utvecklingen med få sökande till vissa yrkeslärutbildningar och ökade pensionsavgångar inom lärarkåren kommer få betydelse för tillgången av behöriga lärare de kommande åren.

– Det är något som oroar oss på lärarförbundet mycket. Vi gjorde en undersökning tillsammans med lokalföreningen i Hofors i våras. Då visade det sig att år 2020, alltså om sju år, då kommer det fattas 400 lärare i våra kommuner, säger Anna Söderlund.

På Gävle kommun har man märkt av att det har blivit allt svårare att hitta behöriga lärare i vissa ämnen, främst inom estetiska och praktiska ämnena. Det är en av anledningarna till att kommunen arbetar långsiktigt för att rekrytera lärare.

– Det man kan säga är att det blir allt viktigare och jobba med proaktiv rekrytering. Att ha kontakt med olika högskolor i landet. Vi träffar också studenter i avgångsklasser och berättar om vår verksamhet och vilka tjänster vi har, säger Jessica Ljung, personalchef på Barn och Ungdom i Gävle.

Bristen på behöriga yrkeslärare är något som Lärarförbundet i Gävle oroar sig för.

– Överhuvudtaget så i alla ämnen behövs det behöriga lärare. Dels för att sätta betyg och dels så att man kan garantera en kvalitet på utbildningen, säger Anna Söderlund.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".