De färggranna konstverken skapar kontrast mot den mörka hyttan. Foto: Rebecca Nygren/Sveriges Radio

Stor kvinnlig konstutställning i den stora hyttan i Axmar

1:38 min

I hyttan i Axmar bruk är det återigen dags för Hälsikehänders samlingsutställning. Det är sjutton kvinnliga konstnärer som ställer ut allt från tavlor till installationer.

Malin Blom är en av konstnärerna som ställer ut och hon berättar om lokalen.

– Hyttan är en fantastisk gammal industrilokal som är restaurerad.

Det är bara kvinnliga utställningar. Hur det kommer det sig?

– Vi startade som ett projekt från Länsstyrelsen för att främja kvinnligt företagande inom kultur. När projektet var slut fortsatte vi som nätverk för att stötta varandra och för att ha en gemenskap kring vårt skapande.

Under dagen höll landshövding Barbro Holmberg ingivningstal och det var folk som tittade på konstverken och fikade i solen redan från att portarna öppnats. Christer Linde är en av besökarna som kommit varje år.

– Det finns en del saker som är jättefina men det är mycket blandat, och det är lite charmigt. Så har det sett ut hela tiden och det kanske gör att det kommer många besökare, säger han.

Det är sjutton kvinnor som ställer ut, och konstverken är många. Det här är Hälsikehänders femårsjubiluem, och Malin Blom är på det klara med att det är den bästa samlingsutställningen såhär långt.

– Det är fler verk än tidigare år och blandningen och mixen av oss allihopa är verkligen jättebra, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista