1 av 5
Pär Kristofers, på gården Kristofers, intervjuas av det japanska TV-teamet från NHK. Foto: Love Liman / Sveriges Radio
2 av 5
Fotograf från japanska kanalen NHK filmar ett av rummen i hälsingegården Kristofers. Foto: Love Liman / Sveriges Radio
3 av 5
Teamet från japanska kanalen NHK filmar hälsingegården Kristofers. Foto: Love Liman / Sveriges Radio
4 av 5
Hälsingegården Kristofers. Foto: Love Liman / Sveriges Radio
5 av 5
Pär Kristofers visar Shinji Takahashi från NHK och tolken Mizu Kosasaki gamla familjebilder från hälsingegården. Foto: Love Liman / Sveriges Radio

10 miljoner japaner kommer se hälsingegårdarna

"Det kommer säkert bli en ökning av turismen"
1:54 min

Under de gångna dagarna har hälsingegårdarna haft besök av ett japanskt TV-team som i samarbete med UNESCO ska föreviga våra nyaste världsarv. Men vad är det som gör att hälsingegårdarna kan locka de 10 miljoner japanska TV-tittare som väntas se programmet?

Det är japanska NHK, alltså motsvarigheten till SVT som har ett samarbete med UNESCO, där de åker runt och besöker olika världsarv och dokumenterar dem. Vad är det då som är unikt för hälsingegårdarna?

– Då man ser världsarv så tänker man på kungligheter, adelsmän och rika affärsmäns före detta bostäder och så vidare. Men här har jorden brukats i åratal och så har du de fina målningarna. Det är unikt tror jag att jordbrukare har sådana här konstskatter, säger Shinji Takahashi, som är regissör och ansvarar för det japanska TV-teamet.

Och Charlotta Netsman på hälsingegårdarnas besökscenter i Järvsö, tycker att besöket visar att världsarvsutnämningen satt gårdarna på kartan.

– Kulturministern sa då hon var här och invigde världsarvet hälsingegårdar i maj att nu är hälsingegårdarna en del av Sverigebilden. Och det tyckte man kanske lät som stora ord då, men faktum är att det är sant och det bevisas av sådana här saker, säger hon.

Men frågan är om japanska turister kommer att få blodad tand efter att våra hälsingegårdar visats på japansk TV.

– Jag tror det i och med att japaner älskar att åka och titta på världsarv över hela världen. Men just de skandinaviska länderna har vi inte börjat åka till ännu så det kommer säkert bli en ökning av turismen, avslutar Shinji Takahashi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".