En specialtränad likhund användes i sökandet på sjön Hennan. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Drunknad 20-åring funnen i Hennan

1:45 min

Efter hjälp från Kustbevakningens dykare hittades under gårdagen den 20-åring som i lördags drunknade i sjön Hennan i Ljusdals kommun. Anders Sigurdsson, förundersökningsledare vid polisen i Ljusdal berättar hur det gick till då kroppen hittades vid  åttatiden på kvällen.

– 19.58 hittade dykarna från Kustbevakningen den drunknade 20-åringen. Och enligt de uppgifter jag har fått så hade de sökt non-stopp sedan de började mitt på dagen fram tills att de hittade honom, säger Anders Sigurdsson och fortsätter:

– De hittade honom 30 meter från en av de punkter som hunden hade markerat, vilket tyder på att det var en riktig markering för det är en ganska normal avdrift, vad jag förstår.

På onsdagskvällen fick polisen till slut hjälp av Kustbevakningen att leta efter den 20-åring som försvann i sjön Hennan i lördags efter att han skulle hjälpa sin pappa upp i båten familjen var ute och rodde i.

Tre dykare från kustbevakningen och två poliser från Ljusdal deltog i sökandet som började vid lunchtid fram tills att kroppen hittades vid åttatiden på kvällen på 10-15 meters djup.

– Det känns jättebra att vi lyckades få ett så pass snabbt avslut. Det kan hålla på mycket längre, och framförallt känns det jättebra att vi hittade honom när vi sökte och att ingen allmänhet eller anhörig ska behöva hitta honom själva.

Familjen har identifierat kroppen och för polisen handlar det fortfarande om en olyckshändelse och någon förundersökning om brott har därför inte inletts.

– Vi handlägger det här som en olycka. Och som med alla blir den en rättsmedicinsk obduktion och jag får ett preliminärt obduktionsbesked ganska snart och med det som grund ger jag tillstånd till gravsättning, avslutar Anders Sigurdsson, förundersökningsledare vid polisen i Ljusdal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista