1 av 2
I helgen går deltävlingen i Slopestyle av stapeln i Nabbabacken i Alfta. Foto:Thomas Lundman
2 av 2
Hoppen i Nabbabacken är upp till fyra meter höga. Foto:Thomas Lundman

Slopestyle-VM i Alfta lockar världsåkare

2:46 min

Till helgen går en av deltävlingarna i VM i dirt- och slopestylecykling i Nabbabacken i Alfta. P4 Morgon besökte backen för att prata med klubbens ordförande Kenneth Einars och Dennis Kangasmaa som ska tävla.

Deltävlingen i Nabbabacken är en av 33 deltävlingar världen över. Tävlingarna startade i Nya Zeland i januari och avslutas i öknen i USA i oktober, men först ett stopp i Gävleborg.

Slopestyle är en mountainbikesport som från början kommer från skidsporten, som snowboard. En bana snirklas ut för ett berg där sedan deltagarna ska ta sig igenom, vissa av hoppen i Nabbabacken är upp till fyra meter höga.

Under SlopeFest i Alfta kommer åkare från hela världen att under tre dagar tävla i dirt- och slopstyleåkning.

P4 Morgon var på plats på Alfta bikepark som en gång var en skidbackeför att se hur det gått med förberedelserna och självklart testade vår utsända Ola Sterling att åka i backarna.

–Vi har haft banan i fyra år, och har hela tiden utveklat den. Nu har vi en riktigt stor och fin slopestylebana, säger Alfta bike parks ordförande Kenneth Einars.

Banan som de tävlande kommer att köra på under SlopeFest är uppbyggd av både jordhopp och trähopp och Dennis Kangasmaa har varit med i två veckor och hjälpt till att bygga banan och till helgen är han med och tävlar.

–Det är kul att träffa alla och cykla och ha kul tillsammans. Det är det bästa med den här sporten, att alla ens konkurrenter är ens bästa kompisar.

Dennis Kangasmaa ger Nabbabacken i Alfta höga betyg.

–Jag tycker att den här banan är den roligaste jag någonsin har kört på. Den har bra shape och fina landningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista