Mats Wingborg, utredare för Swedwatch, har nu inlett en två veckor lång rundresa till landets största bärplockarläger för att undersöka hur bärplockarna har det. Foto: Astrid Iselidh / Sveriges Radio

Swedwatch undersöker bärplockarnas villkor

1:50 min

Situationen är mycket tuff för många bärplockande familjer som kommit till Norduppland och Gävleborg från Bulgarien. Det säger Mats Wingborg, utredare på organisationen Swedwatch, som just nu besöker några av landets största bärplockarlägar för att kontrollera hur livsvillkoren ser ut.

I lägret utanför Mehedeby bor det just nu ett hundratal bärplockare från Bulgarien. Intill en lerig väg i skogen står tält uppställda. Lägret här är det första som Mats Wingborg, utredare för Swedwatch, besöker.

– Det är väldigt tuffa förhållanden här och det är hela familjer som åker hit. Det är småbarn och äldre personer i lägren. Den sanitära situationen är väldigt svår, säger Mats Wingborg.

Swedwatch följer svenska företags verksamhet i utvecklingsländer. Mats Wingborg har skrivit flera rapporter för organisationen där han granskat och uppmärksammat bärplockarnas dåliga arbetsförhållanden. På den rundresa Mats Wingborg nu håller på med ska han undersöka hur situationen ser ut i år.

– Jag har valt ut några av de stora områden där bärplockarna och företagarna finns. Jag har försökt välja ut några av de områden där det finns mycket plockning, säger Mats Wingborg.

Det här är fjärde året som Mats Wingborg kartlägger bärplockarnas förutsättningar. Förutom intervjuer med bärplockare kommer han även även att träffa fler parter som är involverade i det här, bland annat grossister, ansvariga på kommuner och markägare.

– Jag är mån om att höra allas röster och om hur man ser på det här. Men mitt huvudfokus har alltid varit att det ska vara någorlunda drägligare villkor för bärplockarna. Och att de inte ska bli utnyttjade och lurade, säger Mats Wingborg.

Härnäst besöker han bärplockarläger i Söderhamnstrakten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista