Hans Birger gruppchef Eon vid utsläppet av olja i Ullungen i Edsbyn. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio Gävleborg

Läckande kran orsakade oljeutsläppet i Ullungen

Eva Axelsson, regionchef på EON -"Det är oförklarligt och beklagligt"
1:33 min

Det står nu klart att det var en läckande kran som orsakade utsläppet av 30.000 liter tjockolja i sjön Ullungen i Edsbyn för två veckor sedan. Det skriver E.ON i ett pressmeddelande nu på morgonen.

Enligt bolaget så skedde utsläppet i samband med ett planerat byte av en packning på en oljetankarna på värmeanläggningen i Edsbyn.

Arbetet förbereddes genom att kranarna till tankarna testades men efteråt så slöt inte en av kranarna helt tätt.

– För det första märkte vi inte att en kran läcker. För det andra går just denna kran till ett rör som inte längre används, säger E.ON Värmes regionchef Eva Axelsson och fortsätter:

– På grund av denna läckande kran har olja sedan i måndags runnit ur båda tankarna genom det gamla röret och in i en dold och icke längre använd grop i golvet i en angränsande lokal. Väl därifrån har oljan letat sig vidare ner i dagvattensystemet och vidare ut i sjön.

Bolaget skriver vidare att för att minimera framtida risker ersätter E.ON nu de gamla tankarna på anläggningen med en helt ny oljetank. Dessutom fortsätter saneringen av sjön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".